Linkovi

Učenje arapskog putem Skype-a sa sirijskim izbjeglicama


Izbjeglice iz Sirije se moraju naviknuti ne samo na novu zemlju, kulturu I jezik, već moraju naći I zaposlenje. Ali poznavanje arapskog jezika može značiti dodatnu zaradu. Novinarka Glasa Amerike Tina Trinh nam predstavlja jednu novu kompaniju sa sjedištem u New Yorku koja povezuje studente jezika sa privatnim instruktorima, sirijskim izbjeglicama.

Jedna grupa Njujorčana vježba svoje poznavanje arapskog jezika.

Nema ništa bolje od direktnog razgovora sa nekim, kaže Layla Quran, studentica univerziteta u New Yorku.

A kada su vaši nastavnici sirijske izbjeglice iz cijelog svijeta, onda zasigurno ne nedostaju teme za razgovor.

Radimo sa osobama koje su pobjegle od situacija koje mi ne možemo ni zamisliti, kaže Aline Sara, osnivačica kompanije Na Takallam.

Današnji nastavnici su iz Italije. Početnu konverzaciju omogućava nova njujorška kompanija Na Takallam.

To je internet platforma koja povezuje one koji uče jezik, I za sada se fokusiramo na one koji uče arapski I povezujemo ih sa raseljenim osobama, izbjeglicama, objašnjava Aline.

Za 15 dolara po satu, studenti mogu vježbati konverzacioni arapski putem Skypea sa privatnim instruktorom kao što je Ghayat.

Izabrali smo da pričamo o svakodnevnom životu, o njihovim interesima, o mom životu, o situaciji u svijetu, vijestima, kaže Ghayath.

Studenti se prijavljuju iz niza razloga, bez obzira da li relevantne predmete studiraju na univerzitetu ili su turisti koji se spremaju na put u inostranstvo. Ghayatu, koji se preselio u Italiju,

Na Takallam omogućava da nešto zaradi, što je izazov za bilo kojeg izbjeglicu.

Ja ovdje govorim engleski, I to će mi pomoći da nađem posao, ali veoma je teško onima koji ne govore engleski ili italijanski da ovdje brzo nađu posao, kaže on.

Kompanija NaTakallam je također pomogla da se podstakne razumjevanje.

Ja uvijek kažem da je NaTakallam moj prozor u svijet, jer svaki dan tako mogu putovati kroz ovaj mali ekran, kaže Ghayath.

Važno je izmijeniti poimanja koja svijet ima o izbjeglicama I pokazati da su oni isti kao I bilo ko drugi I da imaju stvari koje nam mogu ponuditi, kaže Aline.

Za studente, to je kulturna razmjena koju vjerovatno ne mogu naći ni u jednom udžbeniku.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG