Linkovi

Sirija: Novi podzemni bolnički centri - nova odbrana od napada hemijskim oružjem


Kako bi se liječile buduće žrtve, centri će biti napravljeni od više zgrada, od kojih će se svaka specijalizirati za različite stvari. A sve će biti sagrađene pod zemljom zbog sigurnosti.

Grupa sirijsko američkih doktora je predviđala veliki hemijski napad u Siriji, i planirala je načine kako pomoći žrtvama. Ali oni ipak nisu bili spremni za obim masakra koji je izvršen 21. augusta, kada je, kako procjenjuju Sjedinjene države, više od hiljadu i 400 ljudi ubijeno. Sada njihovi susreti u Fort Wayneu u Indijani se fokusiraju na pripremu za buduće napade. Novinarka Glasa Amerike Carolyn Presutti nas odvodi na jedno neobično mjesto.

U središnjem dijelu Amerike, u jednoj kući u predgrađu, u podrumu jedne obiteljske kuće, nalazi se soba za razgovore o hemijskom oružju. Doktor Ammar Ghanem predvodi sastanak grupe putem Skypea. 33 doktora se ovim putem sastaju, u Jordanu, Saudijskoj Arabiji, Sjedinjenim državama i Turskoj, i oni se pridružuju trojici doktora u Siriji. Dvojica se nalaze u predgrađu Damaska, gdje su se dogodili napadi, a jedan je u Aleppu. Oni grade centre za liječenje od napada hemijskim oružjem i štite medicinsko osoblje od budućih napada. 65 osoba je umrlo u bolnici Dr.Majda nakon napada 21. augusta. Kako bi se liječile buduće žrtve, centri će, kaže Dr. Majd, biti napravljeni od više zgrada, od kojih će se svaka specijalizirati za različite stvari. A sve će biti sagrađene pod zemljom zbog sigurnosti. Dr. Majd ne želi pokazati svoje lice kako bi zaštitio identitet.

Zgrade će biti raspoređene po raznim mjestima i biće relativo sigurne, kaže on.

Ostali doktori koriste nadimke zbog sigurnosti. Ali u Aleppu, ovaj čovjek se ne boji jer je već dobro poznat. Grupa doktora Hazama smatra stručnjakom za hemijsko oružje. On kaže da im je potreban šator za dekontaminaciju na ulazu u centre.

Mi primamo one koji su ranjeni u ratu i ne želimo da bolnica bude zatrovana hemijskim agensom. Znamo da je dekontaminacija prvi korak u liječenju, kaže on.

Grupa raspravlja o broju centara koji će se izgraditi. Doktori u Siriji žele imati više od tri. Doktori iz Sjedinjenih država pitaju da li pak ima dovoljno osoblja. Doktor Ghanem kaže da se grupa spremala za mogućnost napada hemijskim oružjem, ali ne dovoljno brzo.

Sa svim poteškoćama koje imamo, osobito logistikom, teško je pribaviti opremu i medicinske zalihe.

I postoji stalna potreba za donacijama. Medicinsko osoblje u Americi pakuje zalihe i odvozi ih u skladište u Detroitu. Skoro sve se stavlja u kontejnere za brod, osim manjih i vrijednijih stvari. One se pakuju u kofere kako bi ih pojedinačni doktori prokrijumčarili u Siriju. Ali nema onoga što je najpotrebnije, odijela za zaštitu od hemijskog napada.

Tražili smo ih u Turskoj, u Francuskoj, mislim i u Sjedinjenim državama, i niko nam nije mogao pomoći, kaže doktor Hazam.

Doktori kažu da je moglo biti spašeno dodatnih 900 života da su imali zaštitnu opremu od hemijskog napada i lijek koji se daje u slučaju napada sarinom. Nijedno od toga nije dostupno u Siriji.
Sirija: Novi podzemni bolnički centri - nova odbrana od napada hemijskim oružjem
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00
XS
SM
MD
LG