Linkovi

Sirija: Napadi bez milosti


Tal Rifat ovih dana
Tal Rifat ovih dana

Tal Rifat je grad-duh. Od 40.000 stanovnika ostalo je samo oko 2.000 da pokušaju spriječiti krađe i otimačine.

Sirijske snage pojačale su proteklih dana artiljerijske i napade iz zraka na gradove i sela na sjeveru Sirije nad kojima kontrolu imaju pripadnici Armije za slobodu Sirije. U tim napadima neki gradovi i sela su potpuno razrušeni, a većina stanovnika bila je prisiljena izbjeći.

U Marea-i, gradu udaljenom 40-ak kilometara od Aleppa, mnogi Sirijci pokušavaju koliko toliko rasčtiti ruševine nakon jučerašnjeg, najnovijeg, avio-bombardovanja.

Salah, inače trgovac, kaže da je morao osam članova porodice skloniti na sigurno. I hiljade drugih stanovnika Marea-e bilo je prisiljeno napustiti grad.

Salah nikako ne može razumjeti zašto snage lojalne predsjedniku Basharu al-Assadu tako brutalno napadaju:

„Nema razloga. Osim da zastraše razarajući i ubijajući nedužne ljude.“

Walid je uspio izvući susjeda ispod ruševina kuće.

„Spavao je sa djecom, Bashar al-Assad je ubica“ – kaže Walid.

Djeca su preživjela, susjedu su polomljene noge. Prebačen je u bolnicu u Turskoj.

Obližnji Tal Rifat je grad-duh. Od 40 hiljada stanovnika ostalo je samo oko 2 hiljade da pokušaju spriječiti krađe i otimačine.

Škola u Tal Rifatu dva puta je bombardirana. Vjerojatno zato što su režimske snage pretpostavljale da je sklonište boraca Armije za slobodu Sirije.

Abu Ala, vlasnik male radnje, kaže da je život u gradu stao prije 18 mjeseci, kada je sirijsko proljeće počelo. A sada je...

„...Stanje u Tal Rifatu gotovo beznadežno. Nema hrane, vode, lijekova.... Gotovo svake noći grad biva bombardiran iz zraka.“

Sirijski režim povukao je pješadijske snage iz manjih gradova da zarad odbrane većih i strateški značajnijih. I sada te gradove može nesmetano da bombarduje. Avio-napadi su intenzivirani jer još uvijek nema odluke UN-a o zabrani letova borbene avijacije iznad Sirije. Mnogi Sirijci sa gorčinom kažu da je vojnim snagama sirijskog režima još jednom dato zeleno svjetlo da ubijaju.
XS
SM
MD
LG