Linkovi

Sirija: Rafinerije nafte Islamskoj državi donosile i do 2 miliona dolara dnevno


Sjedinjene države, Saudijska Arabija I Ujedinjeni arapski emirati su bombardirali naftne objekte kojima operiraju militanti Islamske države u Siriji. To je bila zajednička akcija, u kojoj su dvije arapske zemlje ispustile najveći broj bombi na mete islamske države. Procjenjuje se da je 12 rafinerija koje su bile meta donosile prihod od čak 2 miliona dolara dnevno za tu terorističku grupu.

Pristup kojeg su militanti Islamske države imali milionima dolara potencijalne zarade sada više ne postoji. Glasnogovornik Pentagona, admiral John Kirby, je rekao da je 12 rafinerija koje su pogodile koalicione snage bile strateške mete.

Nastojimo ukloniti načine putem kojih se ta grupa održava, to je cilj, rekao je admiral Kirby.

Pentagon navodi da su rafinerije koje su pogođene sačinjavale najveći dio rafinerija koje su pod kontrolom islamske države. Stručnjaci kao Michael O Hanlon kažu da je ciljanje izvora prihoda militantne grupe ključno.

Ta teroristička organizacija je ogromna, I na mnoge načine najbogatija I najmoćnija na svijetu, I sada joj više neće biti lako da raste tako brzo kao što je rasla do sada.

Michael O Hanlon međutim dodaje da islamskoj državi nije potrebno puno novca kako bi terorizirala ljude.

Njihova moć ovisi o bilo kakvim pričama o ekonomskom rastu ili dobrobiti za narod kojim pokušavaju vladati.

Pentagon navodi da su meta bile konkretni dijelovi rafinerija, jer je cilj samo onemogućiti njihov rad na kratko. Na jednom snimku rafinerije Gbiebe nakon napada, vidi se da naftni toranj još uvijek stoji.

Nastojimo očuvati fleksibilnost ovih rafinerija kako bi one I dalje mogle doprinositi stabilnoj ekonomiji u, kako se nadamo, jednog dana stabilnoj zemlji, rekao je John Kirby.

A stabilna zemlja bi značila zemlja bez militanata islamske države. Cilj koalicionih napada kao što je ovaj koji je izveden je takvu budućnost učiniti realnijom, iako svako ko je uvučen u borbe zna da bi do takve budućnosti mogao biti dugačak put.

XS
SM
MD
LG