Linkovi

Svjetski fond za prirodu: Zemlja izgubila 60 posto divljih životinja


Aceh orangutan
Aceh orangutan

Populacija divljih životinja smanjila se za 60 odsto od 1970. do 2014. godine, navodi se u novom izvještaju Svjetskog fonda za prirodu (WWF) koji upozorava na dramatičan, kontinuiran gubitak i promjene u biodiverzitetu.

Za izvještaj "Živa planeta", koji je WWF uradio sa Londonskim zoološkim društvom, praćeno je 4.005 različitih vrsta ptica, riba, sisara, vodozemaca i gmizavaca.

Direktor WWF-a Marko Lambertini rekao je povodom objavljivanja izvještaja da očuvanje prirode treba shvatiti mnogo šire nego što je zaštita tigrova, pandi, kitova…

"Ne može postojati zdrava budućnost za ljude na planeti poremećene klime, iscrpljenih okeana, uništene zemlje i opustošenih šuma, na planeti lišenoj biodiverziteta", upozorio je Lambertini.

Nestanak faune biljleži se na cijeloj planeti, ali su neki regioni posebno ugroženi, poput tropskog pojasa. U 10. izvještaju "Žive planete" zabilježeno je smanjenje populacija divljih životinja za 58 odsto, dok stručnajci u ovogodišnjem izveštaju upozoravaju da se situacija pogoršala sa smanjenjem od 60 odsto.

Zona Južne Amerike i Kariba biljleže "zastrašujuće" smanjenje populacije od 89 odsto za 44 godine, navodi se u dokumentu. U tom periodu je nestalo 23 odsto faune Sjeverne Amerike i Grenlanda, a u oblasti Evrope, Sjeverne Afrike i Bliskog istoka 31 odsto.

Danas na gubitak biodiverziteta najviše utiču prekomjerno iskorišctavanje i poljoprivreda, rezultati povećane potrošnje ljudi. Smanjenju divlje populacije doprinose smanjenje prirodnog staništa, zagađenje i klimatske promjene. Biodiverzitet je od suštinskog značaja za zdravlje ljudi, blagostanje, hranu i sigurnost, kao i stabilnost ekonomskih i političkih sistema širom svijeta, navodi WWF.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG