Linkovi

Svjetske sile kritikuju Iran zbog obogaćivanja uranija


Zastava Međunarodne agencije za atomsku energiju vijori se ispred njenog sjedišta u Beču, Austrija, 6. februara 2023. godine.
Zastava Međunarodne agencije za atomsku energiju vijori se ispred njenog sjedišta u Beču, Austrija, 6. februara 2023. godine.

Francuska, Njemačka, Velika Britanija i Sjedinjene Države osudile su povećanje proizvodnje visoko obogaćenog uranija čistoće do 60 posto u Iranu. To je blizu nivoa koji se koristi kao gorivo za nuklearno oružje.

U zajedničkoj izjavi, saveznici nisu pomenuli bilo kakve posljedice sa kojima bi se Iran mogao suočiti zbog povećanja proizvodnje, ali su pozvali na njeno poništavanje i poručili da su i dalje "posvećeni diplomatskom rješenju" spora oko iranskog nuklearnog programa.

"Proizvodnja visoko obogaćenog uranija u Iranu nema kredibilno civilno opravdanje", navodi se u izjavi i dodaje da "ove odluke predstavljaju nepromišljeno ponašanje u napetom regionalnom kontekstu".

Od početka izraelske ofanzive protiv militanata Hamasa u Gazi, snage koje podržava Iran pojačale su napade na brodove u Crvenom moru i na američke trupe u Iraku i Siriji, što je naglo povećalo tenzije u regionu, piše Reuters.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG