Linkovi

Svjetska zdravstvena organizacija: Pandemija nije bi blizu kraja


Izvršni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus
Izvršni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus

Izvršni direktor Svjetske zdravstvene organizacije kaže da pandemija koronavirusa "nije bi blizu kraja" i da se u svijetu ubrzava širenje zaraze. 

Na redovnoj konferenciji za novinare, Tedros Adhanom Ghebreyesus​ naveo je da je u utorak tačno šest mjeseci od kada je zdravstvena agencija UN prvi put obaviještena o žarištu slučajeva netipične upale pluća u Kini, što je bio prvi znak za uzbunu.

"Prije šest meseci, niko od nas nije znao kakvu će neizvjesnost za cijeli svijet i naše živote izazvati novi virus", rekao je Tedros uz konstataciju da je Svjetska zdravstvena organizacija od tada zabilježila više od deset miliona slučajeva i pola miliona žrtava u cijelom svetu.

Tedros je dodao da mnoge zemlje moraju da se zapitaju kako će živjeti sa koronavirusom, nazivajući to "novom normalom".

Dok su mnoge zemlje uspješno usporile širenje virusa, nisu ga u potpunosti zaustavile, navodi on. Kako kaže, neke zemlje zabilježile rast slučajeva zaraze, u pokušaju da otvore svoje ekonomije.

Tedros kaže da to pokazuje da su ljudi i dalje podložni i da virus i dalje ima "prostora da se širi".

"Surova realnost je da ovo nije ni blizu kraja, bićemo još dugo u ovome", rekao je Tedros.

Svjetska zdravstvena organizacija će na sastanku ove nedjelje razmatrati napredak u istraživanju koronavirusa i preispitati predstojeće prioritete, naveo je Tedros.

Nekoliko desetina potencijalnih tipova vakcina je trenutno u ranoj fazi ispitivanja, a neke će ući u kasnije faze tokom ljeta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG