Linkovi

Gutereš: Svijet na pragu nuklearnog rata


Generalni sekretar Antonio Gutereš tokom konferencije u sjedištu Ujedinjenih nacija (Foto: AP/Yuki Iwamura)
Generalni sekretar Antonio Gutereš tokom konferencije u sjedištu Ujedinjenih nacija (Foto: AP/Yuki Iwamura)

"Svijet od nuklearnog rata deli samo jedan pogrešan korak", izjavio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš na konferenciji o Sporazumu o neširenju nuklearnog naoružanja koja se održava u sjedištu svjetske organizacije.

Prema njegovim riječima, taj rizik postoji još od završetka Hladnog rata devedesetih godina prošlog vijeka.

"Zbog sve izraženijih globalnih tenzija, čovječanstvo od nuklearnog uništenja dijeli samo jedan nesporazum ili jedna pogrešna procjena", rekao je Gutereš.

"Svijet je do sada imao sreće sa izbjegavanjem nuklearne katastrofe, ali ona možda neće potrajati. Potrebno je obnoviti napore kako bi se uništilo postojeće nuklearno oružje. Sreća nije strategija, niti može da bude štit od geopolitičkih tenzija koje ključaju do nuklearnog sukoba", ukazao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija.

Gutereš je u obraćanju primijetio i da su međunarodne napetosti, kako se izrazio, dostigle novi vrhunac - navevši kao primjere rusku invaziju na Ukrajinu, napetosti na Korejskom poluostrvu i situaciju na Bliskom istoku.

"Generacije koje dolaze računaju na vašu posvećenost da nas sklonite sa ivice ambisa. Trenutak je da se suočimo sa ovim najvažnijim testom i da zauvijek ukonimo prijetnju od nuklearnog uništenja", podvukao je Gutereš.

Blinken: SAD spremne da sarađuju sa svima

"Povratak nuklearnom sporazumu iz 2015. ostaje najbolji ishod za Sjedinjene Države, Iran i svijet", poručio je američki državni sekretar Antony Blinken tokom diskusije u Ujedinjenim nacija o neširenju nuklearnog naoružanja - koja je počela u ponedeljak.

Američki državni sekretar ponovio je upozorenje da se Sjeverna Koreja priprema za sprovođenje sedme nuklearne probe.

Blinken je, međutim, ukazao i da Iran nema volje ili sposobnosti da prihvati povratak nukleranom sporazumu.

"Sjedinjene Države su spremne da sarađuju sa svim nuklearnim silama, uključujući i Kinu, na smanjivanju rizika od nuklearnog naoružanja", poručio je američki državni sekretar u New Yorku

Putin: U nuklearnom ratu nema pobjednika

"U nuklearnom ratu ne može biti pobjednika i zato ga ne treba pokretati", poručio je ruski predsjednik Vladimir Putin u pismu učesnicima konferencije o neširenju nuklearnog oružja, koja je počela u New Yorku.

"Rusija se zalaže za jednaku i nedjeljivu bezbjednost za sve članove svjetske zajednice", naveo je Putin u pismu, objavila je agencija Reuters.

On je ukazao da Rusija dosljedno ispunjava sve obaveze iz Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, čiji je potpisnik i jedan od njegovih garanata.

"Naše obaveze iz bilateralnih sporazuma sa Sjedinjenim Državama o smanjenju i ograničenju relevantnog naoružanja su takođe u potpunosti ispunjene", ukazao je Putin.

Predsjednik Rusije je poručio da je ispunjavanje obaveza iz Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja u interesu kako nuklearnih, tako i nenuklearnih država.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG