Linkovi

Globalni forum u Washingtonu: Kako iskorijeniti korupciju


Panorama Wašingtona, uključujući Linkolnov spomenik, Monument, Kapitol, 15. jun 2014. (Foto: AFP / SAUL LOEB)
Panorama Wašingtona, uključujući Linkolnov spomenik, Monument, Kapitol, 15. jun 2014. (Foto: AFP / SAUL LOEB)

Stotine aktivista, zvaničnika i eksperata okupilo se u Wašingtonu da istraže načine da se okonča hronična korupcija u vladama, institucijama i sistemima širom svijeta.

Petodnevna konferencija, koju svake dvije godine organizuju globalni posmatrač korupcije Transparency International i država domaćin, smatra se najvećim svjetskim forumom za borbu protiv korupcije.

Međunarodna konferencija o borbi protiv korupcije (IACC) koja se održava ove nedelje fokusirana je na sedam tema, uključujući globalnu bezbjednost, rasna pitanja i klimatske promjene, crna tržišta i kriminalne mreže, kleptokratiju i pranje novca, kao i bezbjednost aktivista za borbu protiv korupcije.

Sastanak se održava u vrijeme pojačane zabrinutosti zbog neuspjeha mnogih vlada da sprovedu svoje antikorupcijske obaveze, kažu organizatori.

"Korupcija nastavlja da podstiče naše globalne prijetnje i sprječava neophodan uspjeh sadašnjih i budućih rješenja koja ćemo tražiti. Njena cijena procjenjuje se u milijardama dolara svake godine “, izjavila je u uvodnom govoru Huget Label, predsjedavajuća Saveta IACC.

Korupcija podstiče nejednakost i kršenje ljudskih prava i kriminal širom svijeta, ističu eksperti.

"Loše upravljanje omogućava autokratskim liderima, kleptokratskim režimima i organizovanim kriminalnim mrežama da ojačaju svoju vlast i globalnu ekonomiju, po cijenu demokratije, ljudskih prava i globalne bezbjednosti“, navodi se u obrazloženju IACC-a.

Rusija, Kina, Iran i Afganistan su među zemljama koje nisu poslale predstavnike na konferenciju.

Alehandro Salas, portparol Transparency Internnationala, rekao je da je konferencija otvorena za sve zemlje, ali da neke od njih nisu pokazale interes za učešće.

"Nekim zemljama, nažalost, dominiraju autokratski režimi ili kleptokratski režimi koji imaju poseban interes da drže ljude u oštroj i čvrstoj kontroli da bi ućutkali bilo šta što liči na opoziciju ili slobodno civilno društvo, slobodu izražavanja ", rekao je Salas za Glas Amerike.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan izjavio je na konferenciji da se SAD bore protiv korupcije kod kuće i u inostranstvu

"Moramo da osiguramo da naši sistemi služe kao provjera, a ne kao saučesnik korumpiranog ponašanja", rekao je Saliven, dodajući da je američka politika prvenstveno usresređena na podršku antikorupcijskim aktivistima, uključujući novinare koji razotkrivaju korupciju, kao i procesuiranju korumpiranih pojedinaca.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici zaplijenili su oko 30 milijardi dolara u sredstvima koja pripadaju korumpiranim ruskim oligarsima, rekao je Saliven.

"Korupcija više nije samo o pojedinačnim autokratama koji pljačkaju nacionalno bogatstvo da bi živjeli na visokoj nozi. Radi se o izgradnji cjelokupnog sistema upravljanja uz pomoć posrednika izvan njihovih granica ", rekla je Samantha Power, direktorka Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Prema najnovijem globalnom indeksu percepcije korupcije, antikorupcijski napori nisu postigli značajan napredak nekoliko godina, navodi se u godišnjem saopštenju Transparency Internnationala.

Indeks rangira zemlje na osnovu javnog percepcije korupcije u vladi i privatnom sektoru. Prema indeksu, Danska, Finska i Novi Zeland su 2021. godine rangirane kao najmanje korumpirane, a Južni Sudan, Sirija i Somalija kao najkorumpiranije među 180 vlada.

Američki senatori: Borba korupcije kao sredstvo suzbijanja malignog uticaja Rusije
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:46 0:00

U proteklih nekoliko godina, percepcija korupcije u SAD se povećala, smanjujući rejting zemlje sa 16 u 2017. na 27 u 2021.

Prošle godine, američka vlada je pokrenula novu antikorupcijsku strategiju koja proglašava borbu protiv korupcije "ključnim interesom nacionalne bezbjednosti SAD".

Korupcija se dugo smatra domaćim problemom koji zahtijeva nacionalne mjere.

Mešutim, zapljena bogatstva i uticajnih mreža korumpiranih zvaničnika i moćnih pojedinaca izvan njihovih nacionalnih granica ponovo je podstakla određeni optimizam da se borba protiv korupcije može tretirati kao važan međunarodni program, kažu eksperti.

"Razumijem da postoji dinamika osim borbe protiv korupcije koja ima veze sa geopolitikom i drugim aspektima, ali rješavanjem ključnih pitanja kao što su skrivanje novca, način prebacivanja prljavog novca, posrednici koji omogućavaju krađu novca i njegovo prikirivanje i tako dalje, to će imati efekat na sve zemlje svijeta", rekao je Salas.

XS
SM
MD
LG