Linkovi

Presuda navišeg evropskog suda: Usljed nedostaka u klimatskoj politici, Švicarska ugrozila živote starijih građana


Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, Francuska
Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, Francuska

Evropski sud za ljudska prava (ECtHR) presudio je u utorak u korist grupe starijih Švajcarkinja koje su tvrdile da ih neadekvatni napori njihove vlade u borbi protiv klimatskih promjena dovode u opasnost da umru tokom toplinskih valova.

Odluka Evropskog suda o ovom slučaju, koji je potaklo više od 2.000 žena, mogla bi imati domino efekat širom Evrope i šire, postavljajući presedan u načinu na koji se neki sudovi nose sa sve većom valom sporova o klimatskim pitanjima koji se vode na osnovu kršenja ljudskih prava.

Predsjednica suda Siofra O'Leary rekla je da je švajcarska vlada prekršila ljudsko pravo na privatni i porodični život, propustom da uspostavi dovoljnu domaću politiku za borbu protiv klimatskih promjena.

"Ovo je uključivalo propust da se kvantificira, kroz budžet za ugljik ili na drugi način, nacionalna ograničenja emisije stakleničkih plinova", rekao je O'Leary u sudnici.

Ona je takođe istakla da švajcarska vlada nije uspela da ispuni svoje prethodne ciljeve smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte, jer nije poduzela mere kako bi osigurala da su ciljevi postignuti.

Globalni građanski pokret Avaaz rekao je da je presuda suda otvorila novo poglavlje u sporovima o klimatskim promjenama.

Anne Mahrer i Rosmarie Wyder-Walti, iz švicarske grupe Senior Women for Climate Protection, razgovaraju s novinarima nakon presude suda u klimatskom predmetu u Strazburu, Francuska, 9. aprila 2024. REUTERS/Christian Hartmann
Anne Mahrer i Rosmarie Wyder-Walti, iz švicarske grupe Senior Women for Climate Protection, razgovaraju s novinarima nakon presude suda u klimatskom predmetu u Strazburu, Francuska, 9. aprila 2024. REUTERS/Christian Hartmann

"Švicarska presuda postavlja ključni pravno obavezujući presedan koji služi kao nacrt kako uspješno tužiti vlastitu vladu zbog klimatskih neuspjeha", rekla je Ruth Delbaere, direktorica pravnih kampanja u Avaazu.

Međutim, sud je odbacio još dva slična slučaja, prvi koji je pokrenulo šestoro portugalskih mladih protiv 32 evropske vlade i drugi, bivši francuski gradonačelnik protiv francuske vlade.

"Zaista sam se nadala da ćemo pobijediti protiv svih zemalja, tako da sam očigledno razočarana što se to nije dogodilo", rekla je Sofia Oliveira, jedna od portugalskih omladinki.

"Ali najvažnije je da je Sud rekao u slučaju švicarskih žena da vlade moraju više smanjiti svoje emisije kako bi zaštitile ljudska prava. Dakle, njihova pobjeda je pobjeda i za nas i za sve!"

Švicarska presuda, na koju se ne može uložiti žalba, mogla bi natjerati vladu da preduzme veće mjere na smanjenju emisija, uključujući reviziju svojih ciljeva smanjenja emisija za 2030. kako bi se uskladili s ciljem Pariškog sporazuma o ograničavanju zagrijavanja na 1,5 stepeni Celzijusa.

Predmeti pred vijećem od 17 sudija u Strazburu, Francuska, pridružili su se rastućem trendu zajednica koje podnose klimatske tužbe protiv vlada s argumentima koji se oslanjaju na zakon o ljudskim pravima.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG