Linkovi

Sveučilište Claremont Lincoln - prva međuvjerska akademska institucija u svijetu


Sveučilište Claremont Lincoln sastoji se od fakulteta na kojima se proučava i kršćanstvo, i islam, i judaizam, s ciljem integracije teološkog obrazovanja
Sveučilište Claremont Lincoln sastoji se od fakulteta na kojima se proučava i kršćanstvo, i islam, i judaizam, s ciljem integracije teološkog obrazovanja

Ovo novo-osnovano sveučilište sastoji se od fakulteta na kojima se proučava i kršćanstvo, i islam, i judaizam, s ciljem integracije teološkog obrazovanja

Sveučilište Claremont Lincoln u južnoj Kaliforniji, 60-ak kilometara od Los Angelesa, nazivaju prvim međuvjerskim sveučilištem u svijetu. Ova novo-osnovana obrazovna institucija sastoji se od fakulteta na kojima se proučava i kršćanstvo, i islam, i judaizam. Cilj je integrirati teološko obrazovanje.

Sveučilište Claremont Lincoln ponosi se što je prva viševjerska akademska institucija. Smatra se da je to model za poduku teologije u svijetu. Sveučilište nudi poslijediplomske programe međuvjerskih studija i program za nove imame, ali istovremeno djeluje kao središte triju institucija koje su temelj ovog sveučilišta: Teološkog fakulteta Claremont, Akademije za židovsku religiju i Islamskog centra Južne Kalifornije. Studenti svake od tih institucija mogu također birati predmete na onim drugima. Islamski centar je u svojoj početnoj fazi. Program za imame trebao bi početi sljedeće godine. David Lincoln predsjedatelj je Upravnog odbora Sveučilišta. Za osnivanje ovog sveučilišta on i njegova žena Joan darivali su 50 milijuna dolara.

"Religije bi trebale promicati mir u svijetu, umjesto da se međusobno sukobljavaju. One danas često ratuju. A ako bi se rješenja problema mogla potaknuti putem vjere, prestali bi sukobi i svima bi bilo bolje," kaže David Lincoln.

Jerry Campbell dekan je Teološkog fakulteta Claremont. On kaže da ne samo da će taj novi pristup učiniti Ameriku sigurnijom, već će ojačati američku demokraciju:

"Ako ne možemo voljeti svoje susjede koji su drugačiji od nas, ako ih ne možemo prihvatiti takvima kakvi jesu, kako onda možemo očekivati da naša zemlja opstane?"

Jihad Turk, direktor za vjerske poslove pri Islamskom centru Južne Kalifornije, kaže da će ovaj model biti posebno koristan za američke muslimane:

"On će pokazati svijetu da Sjedinjene Države ne vode rat protiv muslimana a niti protiv njihove vjere, već da postoji velika podrška privatnih institucija, kao i vlade i javnosti, putem koje te institucije priznaju da su muslimani i islam na strani mira."

Glavni govornik na zboru ovog novog sveučilišta bio je Ebrahim Rasool, veleposlanik Južne Afrike u Sjedinjenim Državama. On je pobornik međuvjerske suradnje kao protuteže fundamentalizmu.

"Svatko može tvrditi da govori u ime Boga. No, ako nismo u mogućnosti odrediti što je svrha vjere, sve ćemo više otvarati put fundamentalistima."

Sveučilište Claremont Lincoln u svoju je svakodnevnu praksu već uvelo vjerske tradicije. Prije nekoliko sati jednom ceremonijom obilježen je novi dodatak u studijski program, Međunarodna škola za džainske studije. Džain je vjera jedne od manjinskih skupina u Indiji. Velečasni Campbell kaže da Sveučilište Claremont Lincoln trenutno vodi razgovore s predstavnicima bahai vjere te da se nada uključiti i druge vjere u svoj program. Cilj im je, kaže ovaj svećenik, ujediniti ljude kako bi promicali vjeru kao izvor zacijeljenja, suosjećanja i mira.

XS
SM
MD
LG