Linkovi

Sveučilišta u Afganistanu otvorena nakon pauze, ženama i dalje zabranjen pristup


Univerzitet u Kabulu, Afganistan, 21. decembar 2022
Univerzitet u Kabulu, Afganistan, 21. decembar 2022

Studenti su se u ponedjeljak vratili na nastavu nakon što su afganistanska sveučilišta ponovno otvorila vrata nakon zimske stanke, međutim, talibanske vlasti i dalje zabranjuju pristup ženama.

Zabrana sveučilišta jedno je od nekoliko ograničenja nametnutih ženama otkako su se talibani vratili na vlast u kolovozu 2021. - što je izazvalo globalni bijes, uključujući i cijeli muslimanski svijet.

"Srceparajuće je vidjeti mladiće kako idu na sveučilište dok mi moramo ostati kod kuće", rekla je 22-ogodišnja Rahela iz središnje pokrajine Ghor.

"Ovo je spolna diskriminacija djevojaka jer nam islam dopušta stjecanje visokog obrazovanja. Nitko nas ne bi trebao spriječiti u učenju", navodi ona.

Talibanska vlada uvela je zabranu nakon što je optužila studentice da ignoriraju strogi kodeks odijevanja i zahtjev da budu u pratnji muškog rođaka na fakultetu i izvan kampusa.

Većina sveučilišta već je uvela odvojene ulaze i učionice, a ženama dopustila da ih educiraju samo isključivo profesorice ili stariji profesori.

"Bolno je vidjeti da su tisuće djevojaka danas uskraćene za obrazovanje", rekao je za AFP Mohamad Hasib Habibzadah, student informatike Sveučilišta Herat.

"Pokušavamo riješiti ovaj problem razgovarajući s predavačima i drugim studentima, da nađemo način na koji bi muškarci i žene mogli zajedno učiti i napredovati", istakao je.

Ejatulah Nedžati, student inženjerstva Sveučilišta Kabul, najvećem u Afganistanu, rekao je da je temeljno pravo žena da studiraju.

"Čak i ako pohađaju nastavu odvojenim danima, to nije problem. Oni imaju pravo na obrazovanje i to im pravo treba omogućiti", rekao je Nedžati.

Nekoliko talibanskih dužnosnika istaklo je da je zabrana obrazovanja žena privremena, ali, unatoč obećanjima, nisu uspjeli ponovno otvoriti srednje škole za djevojke, koje su bile zatvorene više od godinu dana.

Iznijeli su niz isprika za zatvaranje, od nedostatka sredstava do vremena potrebnog za preuređenje nastavnog plana i programa prema islamskim principima.

Prema navodima nekih talibanskih dužnosnika, ultrakonzervativni imami, koji savjetuju afganistanskog vrhovnog vođu Hibatulu Akundžadu, duboko su skeptični na obrazovanje žena.

Talibanske vlasti učinkovito su istisnule žene iz javnog života otkako su ponovno preuzele vlast.

Žene su uklonjene s mnogih javnih državnih funkcija ili dobivaju djelić njihove prijašnje plaće.

Također, zabranjen im je odlazak u parkove, sajmove, teretane i javna kupališta, a sve vrijeme u javnosti moraju biti pokrivene.

Skupine za ljudska prava osudile su ograničenja, koja su Ujedinjeni narodi nazvali "rodno utemeljenim aparthejdom".

Međunarodna zajednica je pravo na obrazovanje za žene učinila spornom točkom u pregovorima o pomoći i priznavanju talibanske vlade.

Nijedna država do sada nije službeno priznala talibane kao pripadnike legitimne vlasti Afganistana.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG