Linkovi

Svemirski brod NASA stigao do drevnog asteroida


Na fotografiji koju je objavila NASA, od 16. novembra 2018, vidi se asteroid Bennu.
Na fotografiji koju je objavila NASA, od 16. novembra 2018, vidi se asteroid Bennu.

Nakon dvogodišnje potjere, svemirski brod NASA-e stigao je u ponedjeljak do drevnog asteroida Bennu, i prvi je njegov posjetilac u nekoliko milijardi godina.

Robotizovani istraživač Osiris-Rex došao je na razdaljinu od 19 kilometara od svemirske stijene u obliku dijamanta. Prići će joj još i bliže u narednim danima i kružiće oko nje 31. decembra. Ni jedan svemirski brod nikada nije kružio oko tako malog nebeskog tijela.

To je prvi pokušaj SAD da prikupe uzorke asteroida i vrate ih na Zemlju, što je nešto što je do sad samo Japanu pošlo za rukom.

Kontrolori leta aplaudirali su i pozdravljali se sa "baci pet" nakon što je stigla potvrda da je Osiris-Rex stigao do Bennua - tačno dvije nedjelje nakon što je NASA spustila svemirski brod na Mars.

"Rasterećeni, ponosni i nestrpljivi da započnemo sa istraživanjem", tweetovao je naučnik Dante Lauretta sa Univerziteta u Arizoni. "Do Benmua i nazad!"

Ilustracija koju je objavila NASA opisuje svemirski brod Osiris-Rex na asteroidu Bennu.
Ilustracija koju je objavila NASA opisuje svemirski brod Osiris-Rex na asteroidu Bennu.

Sa Bennuom udaljenim nekih 122 miliona kilometara, potrebno je sedam minuta da bi riječi stigle iz svemirskog broda do Lockheed Martin u Littletonu u Coloradu. Kompanija je tu izgradila svemirski brod.

Bennuova veličina procijenenja je na 500 metara u prečniku. Istraživači će predstaviti precizniji opis na naučnom skupu narednog ponedjeljka u Washingtonu.

Svemirski brod veličine terenskog vozila (SUV), pratiće asteroid godinu dana, prije nego što prikupi nešto šljunka prije povratka na Zemlju 2023.

Naučnici su nestrpljivi da prostudiraju materijal sa ugljenikom bogatog asteroida kao što je mračni Bennu, koji bi mogao da čuva dokaze koji datiraju unazad sve do početaka Sunčevog sistema, prije oko 4,5 milijardi godina. Kao takav, on predstavlja svojevrsnu vremensku kapsulu.

Japanski svemirski brod, u međuvremenu, mota se oko drugog Zemlji bliskog aasteroida od juna, takođe prikupljajući uzorke. To je druga najveća misija Japana ka nekom asteroidu. Ova najnovija stena nazvana je Ryugu i otprilike je dva puta veća od Bennua.

Brod koji istražuje Ryugu trebalo bi da se vrati do decembra 2020. godine, ali njegov plijen će vjerovatno biti mnogo manji od onog koji se očekuje od Osiris-Rexa.

XS
SM
MD
LG