Linkovi

Turska će glasati protiv članstva Finske i Švedske u NATO


Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan

Švedska je najavila da će formalno aplicirati za članstvo u NATO-u u narednim danima, ali pristupanje Švedske i Finske Alijansi pod znakom je pitanja jer je Turska najavila da će glasati protiv.

Da bi neka zemlja postala članica NATO-a, potrebno je da za to glasa svih 30 zemalja. Proces ratifikacije traje oko godinu dana.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je na konferenciji za novinare rekao da Švedska i Finska "ne treba da se trude i šalju delegacije na pregovore u Ankaru".

"Nijedna od ovih zemalja nema jasan, otvoren stav prema terorističkim organizacijama. Pa kako da im vjerujemo?", upitao je Erdogan i Švedsku nazvao "mrijestilištem" za terorističke organizacije, sa teroristima u parlamentu.

Švedska vlada se nadala brzom pristupu NATO-u, koji je uzrokovala ruska invazija na Ukrajinu. Ali, protivljenje Turske, djeluje kao ozbiljna prepreka.

Zvaničnici u Švedskoj nisu komentarisali navode iz Ankare.

Odluka Švedske i Finske da se pridruže NATO-u je historijska i okončava decenijske politike vojne neutralnosti.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je, reagujući na ove najave, rekao da "što se tiče širenja NATO-a i novih članica Švedske i Finske, Rusija nema problema sa tim državama".

Ipak, optužio je SAD da koriste proširenje kako bi "agresivno" pogoršale već lošu globalnu bezbjednosnu situaciju. Također je najavio da će Rusija odgovoriti ako Alijansa približi oružje ili vojsku ruskoj granici.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG