Linkovi

Švedska bliža članstvu u NATO-u nakon odluke turskog parlamentarnog odbora


Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, 11. juli 2023. (Foto: AP/Mindaugas Kulbis)
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, 11. juli 2023. (Foto: AP/Mindaugas Kulbis)

Odbor turskog parlamenta za spoljne poslove dao je u utorak svoj pristanak na kandidaturu Švedske za prijem u NATO, što je približilo tu zemlju članstvu u zapadnom vojnom savezu.

Švedski protokol o pristupanju NATO-u sada treba da bude ratifikovan pred punim sazivom turskog parlamenta, što je posljednja faza zakonodavnog procesa u Turskoj. Datum za to nije određen.

Turska, članica NATO-a, odlaže ratifikaciju članstva Švedske više od godinu dana i optužuje je da je previše popustljiva prema grupama koje Ankara smatra prijetnjom svojoj bezbjednosti, uključujući kurdske ekstremiste i članove mreže koju turske vlasti optužuju za neuspjeli državni udar 2016. godine.

Odbor turskog parlamenta za spoljne poslove počeo je da razmatra kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u prošlog mjeseca.

Međutim, sastanak je odložen nakon što su poslanici iz Erdoganove vladajuće stranke podnijeli prijedlog za odlaganje na osnovu toga da neka pitanja treba dodatno razjasniti i da pregovori sa Švedskom nisu "dovoljno sazreli".

Odbor je u utorak završio razgovore i velika većina poslanika u tom tijelu glasala je za zahtjev Švedske za pridruživanje.

Izvještavajući članove odbora prije glasanja, zamjenik ministra inostranih poslova Turske Burak Akcapar naveo je korake koje je Švedska preduzela da ispuni turske zahtjeve, uključujući ukidanje ograničenja na prodaju u odbrambenoj industriji i izmjenu zakona o borbi protiv terorizma na način koji "niko nije mogao da zamisli prije pet ili šest godina".

"Nerealno je očekivati da će švedske vlasti odmah ispuniti sve naše zahtjeve. To je proces i on zahtijeva dugoročne i dosljedne napore “, rekao je on, dodajući da će Turska nastaviti da prati napredak Švedske.

Ministar inostranih poslova Švedske Tobias Billstrom pozdravio je odluku odbora u poruci objavljenoj na X-u

"Sljedeći korak je da parlament glasa o tom pitanju. Radujemo se članstvu u NATO-u", naveo je on.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg također je pozdravio takav razvoj događaja, ukazujući da računa na to da Turska i Mađarska "sada završe ratifikaciju što je prije moguće", dodajući da će članstvo Švedske ojačati NATO.

Mađarska je također odložila kandidaturu Švedske, tvrdeći da su švedski političari govorili "očigledne laži" o stanju mađarske demokratije. Mađarska nije saopštila kada će doći do ratifikacije.

Ranije ovog mjeseca, predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan otvoreno je povezao ratifikaciju članstva Švedske u NATO-u sa zahtjevom da američki Kongres odobri turski zahtjev za kupovinu 40 novih lovaca F-16 za modernizaciju postojeće turske flote.

Erdogan je također pozvao Kanadu i druge saveznike NATO-a da ukinu doživotni embargo Turskoj na oružje.

Bijela kuća je podržala zahtev Turske u vezi sa F-16, ali se Kongres protivi prodaji vojne opreme toj zemlji.

Švedska i Finska napustile su svoje tradicionalne položaje vojne neutralnosti da bi zatražile zaštitu pod bezbjednosnim kišobranom NATO-a, poslije ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Finska se pridružila savezu u aprilu i postala 31. članica NATO-a, nakon što je turski parlament ratifikovao kandidaturu te zemlje.

NATO zahtijeva jednoglasno odobrenje svih postojećih članica za proširenje, a Turska i Mađarska su jedine zemlje koje se suzdržavaju.

Kašnjenja su frustrirala druge saveznike NATO-a koji su brzo prihvatili Švedsku i Finsku u savez.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG