Linkovi

Sve više prijava za seksualne napade na vojnim akademijama u SAD


Arhiv - Ulaz u američku Pomorsku akademiju u Annapolisu, u Marylandu. (Foto: AP/Kathleen Lange)
Arhiv - Ulaz u američku Pomorsku akademiju u Annapolisu, u Marylandu. (Foto: AP/Kathleen Lange)

Broj prijavljenih seksualnih napada na američkim vojnim akademijama porastao je tokom školske 2021-22 godine, a svaka peta kadetkinja je navela u anonimnoj anketi da je bila suočena sa neželjenim seksualnim kontaktom.

Prema izvještaju Pentagona o prijavljenim napadima na vojnoj akademiji Vest point, te pomorskoj i vazduhoplovnoj akademiji, broj napada koji su prijavili studenti ukupno je porastao za 18 odsto, u odnosu na prethodnu godinu.

Na Pomorskoj akademiji u Annapolisu, u Marylandu, gotovo je udvostručen broj prijavljenih napada 2022. godine, u poređenju sa 2021.

Anonimna studentska anketa, urađena uz izvještaj, pokazala je povećanje svih oblika neželjenog seksualnog kontakta - od dodirivanja do silovanja - u svim školama. Alkohol se navodi kao jedan od ključnih faktora.

Vojska i akademije godinama pokušavaju da se izbore sa seksualnim napadima i uznemiravanjem, nizom programa za prevenciju, edukaciju i liječenje. Međutim, uprkos istraživanjima, preporukama i okretanju ka nezavisnijim krivičnim procesima, brojevi i dalje rastu.

To je izazvalo bijes članova Kongresa i dovelo do usvajanja niza zakonskih prijedloga. Međutim, promjene po svemu sudeći nisu doprinijele rešavanju problema, iako zvaničnici tvrde da poboljšani programi liječenja ohrabruju više žrtava da prijave krivična djela.

Prema navodima američkih zvaničnika, 155 studenata prijavilo je napade tokom školske 2022. godine, u poređenju sa 131 godinu ranije. Od toga, kadeti Pomorske akademije prijavili su 61 napad - što je gotovo dvostruko više nego prethodnu godinu kada ih je bilo 33 - u to vrijeme daleko najmanje od svih akademija.

Kadeti na Vazduhoplovnoj akademiji u Coloradu prijavili su 52 napada, isto kao i prethodne godine, a na vojnoj akademiji u West Pointu u New Yorku 42, što je manji pad u odnosu na 46 prethodnu godinu.

Međutim, nisu se svi napadi obuhvaćeni izvještajem dogodili kada su kadeti pohađali akademije. Studenti se nekada ohrabruju da prijavljuju incidente koji su se dogodili prije nego što su počeli školovanje. Tako je 16 studenata prijavilo napad koji se dogodio prije nego što su došli na akademiju.

Još 35 slučajeva obuhvata civile, aktivne vojnike i studente drugih škola koje je navodno napao neko ko pohađa vojnu akademiju. Ukupno, broj prijavljenih napada povezanih sa nekim kadetom bio je 206 - što je 28 procenata više nego 161 prethodnu godinu.

Pandemija Covida 19 dovela je do kratkog pada broja slučajeva na akademijama tokom skraćene školske 2019-20 godine, kada su otkazani časovi u učionicama, a studenti na proljeće poslati kući da semestar završe onlajn.

Pentagon svake godine objavljuje dva izvještaja o broju seksualnih napada koje prijavljuju kadeti na vojnim akademijama i vojnici.

Međutim, s obzirom na to da je riječ o krivičnom djelu koje se često ne prijavljuje, Sekretarijat za odbranu takođe sprovodi anonimno istraživanje svake dvije godine, među kadetima i aktivnim pripadnicima vojske, da bi imao jasniju sliku o problemu. Lideri Pentagona vjeruju da anketa daje tačniji opis napada i faktora koji su do njih doveli.

Na osnovu anketa, kadeti na akademijama su manje spremni da prijavljuju napade od vojnika koji su završili školovanje. Kadeti možda više brinu kako će to uticati na njihove vojne karijere ili čak na karijeru napadača.

Prema najnovijem istraživanju među kadetima, 21,4 odsto žena navelo je da su bile suočene sa neželjenim seksualnim kontaktom u školskoj 2022. godini, u poređenju sa 16 procenata 2018., kada je urađena poslednja anketa zbog Covid restrikcija. Kada je riječ o muškarcima, taj procenat je porastao sa 2,6 odsto 2018. godine na 4,4 2022. godine.

Istraživanje je pokazalo da su za napade na žene najčešće bili odgovorni muškarci koji pohađaju istu godinu i više od polovine ih je znalo iz škole ili neke druge aktivnosti. Za napade na muškarce - u 55 odsto slučajeva - najčešće su bile odgovorne žene iz iste godine koje su ih poznavale.

Konzumiranje alkohola bilo je faktor u više od polovine slučajeva prijavljenih u anketi, sa čak 65 procenata na Pomorskoj akademiji.

Prema izvještaju, najveći rizik je kod muškaraca na drugoj i trećoj godini. Takođe, žene su i dalje spremnije da prijave napad nego muškarci.

Lideri Pentagona godinama vode javnu kampanju kojom se studenti ohrabruju da prijave napade, i tvrde da povećanje broja prijava sugeriše da su oni spremniji da zatraže pomoć.

Prema izvještaju, stopa prijavljenih neželjenih seksualnih kontakata u anketi je "na istom ili iznad civilnog nivoa", na osnovu statistika Udruženja američkih univerziteta iz 2014. i 2018. godine. Novija statistika nije dostupna zbog čega je teško preciznije upoređivati vojne akademije sa civilnim univerzitetima.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG