Linkovi

Susan Sarandon - glumica i aktivistica


Actress Susan Sarandon addresses the Plenary following her nomination as FAO Goodwill Ambassador by FAO Director-General Jacques Diouf at the World Food Day Ceremony in Rome, Italy. (October 2010)
Actress Susan Sarandon addresses the Plenary following her nomination as FAO Goodwill Ambassador by FAO Director-General Jacques Diouf at the World Food Day Ceremony in Rome, Italy. (October 2010)

"Kad sam postala celebrity, slavna ličnost, činilo mi se vro logičnim da to iskoristim za privlačenje pažnje medija na nešto što ih inače nije zanimalo: rani dani AIDS-a, na primjer, ili trgovanje seksom".

Glumica Susan Sarandon nikad nije ustuknula pred izazovima. Glumila je vješticu i časnu sestru, umiruću majku i pijanu baku, bjegunicu, pa i samu sebe u crtanoj seriji The Simpsons. No, još jednu ulogu preuzela je već davno i još ju drži - onu aktivistkinje. Ova 64-verogodišnjakinja kaže da je u korijenima i glume i aktivizma ista stvar - mašta, odnosno sposobnost da se zamisli samog sebe u nečijoj tuđoj koži. Svoju slavu, ona želi iskoristiti da pomogne onima u čijoj se koži može zamisliti.

Susan Sarandon kao aktivistkinja pojavila se na sceni prije glumice. Nekad, kao Susan Tomalin, studirala je glumu na Katoličkom Sveučilištu u Washingtonu, na početku jednog vtlo turbulentnog doba: "Znate, dostigla sam punoljetnost točno u doba kad, ako ste imali imalo mozga, sudjeovali ste u zaustavljanju rata, krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih. Bilo je to ne samo vrijeme seksa, droga i rokenrola, nego i prosvjedovanja na ulicama, i to onog koje je urodilo plodovima. Nitko drugi u mojoj obitelji nije bio takav. Samo ja".

Sarandon je najstarija od devetero djece koja su rasla spavajući u krevetima na kat, u krcatoj, ali i sretnoj obitelji, u gradiću Edison, u New Jerseyu. Njezin je otac bio, prvo, pjevač s jednim revijalnim orkestrom, a, potom je postao direktor u jednoj firmi za reklamiranje. Često je pjevušio, ali je Susan zabranio pjevanje tvrdeći da ima grozan glas. No, 1975., u jednoj od njezinih prvih uloga, Sarandon je glumila i pjevala u ulozi Janet, dobre djevojke koja skrene ukrivo, u filmu The Rocky Horror Picture Show.

Glumački ugled joj je rastao, posebice u neovisnim, takozvanim umjetničkim filmovima. S filmom Atlantic City, Louisa Mallea, 1980., dobila je nominaciju za Oskara. Istodobno, brak s fakultetskom ljubavi Chrisom Sarandonom došao je kraju, ali je njegovo prezime zadržala do danas. Sredinom osamdesetih, živjela je u Rimu s jednim talijanskim redateljem, s kojim je imala kćerku. No, jedan ju je scenarij tako privukao da je o vlastitom trošku otputovala natrag u Ameriku kako bi se izborila za tu ulogu. Bio je to film Bull Durham, 1988.

Profesor Paul Zinder s Američkog sveučilišta u Rimu kaže da ju je taj film katapultirao u prvu ligu glumica: "Ono što je bilo jedinstveno oko njezine uloge je, prvo, nekonvencionalni izgled za holivudsku boginju seksa - što je bila u tom filmu. No, njezino samopouzdanje i samosvjest bili su jasni svakome tko je gledao film. Uz to, njezin je dar komičarke bio jasno vidljiv i vrlo komplementaran toj seksualnoj samouvjerenosti".

Holivudskim redateljima to nije promaklo i našla se na A-listi glumica, gdje je i danas. Sarandon je shvatila da svoju slavu može koristiti i u druge svrhe: "Kad sam postala celebrity, slavna ličnost, činilo mi se vro logičnim da to iskoristim za privlačenje pažnje medija na nešto što ih inače nije zanimalo: rani dani AIDS-a, na primjer, ili trgovanje seksom".

Sarandon je vrlo strastvena u borbi za ljudska prava, društvenu pravdu i programe namijenjene okončanju gladi i siromaštva. Svoj je aktivizam i glumu vijela spojene u filmu iz 1995., Dead Man Walking, gdje je portretirala časnu sestru koja pruža savjet i utjehu jednom osuđeniku na smrt. Za tu je ulogu bila nagrađena Oskarom. Ove jeseni, prihvatila se novog izazova: kao ambasador dobre volje zastupat će Svjetsku organizaciju za hranu i poljoprivredu i pomoći u njenoj misiji - pomoći u prehrani jedne milijarde gladnih ljudi u svijetu. U njoj i danas, kako kaže, živi ona buntovnica iz šezdesetih godina prošlog stoljeća koja uvijek traži smisao u životu i radu.

XS
SM
MD
LG