Linkovi

Surf City: Okean, surfing i međuvjerska služba na plaži


Jednom godišnje, međuvjerska služba nazvana Blagoslov talasa, privlači surfere i druge koji žele pričati o svojoj ljubavi za okean
Jednom godišnje, međuvjerska služba nazvana Blagoslov talasa, privlači surfere i druge koji žele pričati o svojoj ljubavi za okean

Kršćani, muslimani, jevreji i drugi vjeruju da okean podučava lekcije o životu i vjeri.

Na nedavnoj međuvjerskoj službi na jednoj kalifornijskoj plaži, udaljenoj sat vremena južno od Los Angelesa, slavljeni su okean i kultura surfanja. Kršćani, muslimani, jevreji i drugi koji su tu bili prisutni vjeruju da okean podučava lekcije o životu i vjeri.

Svako jutro na Huntington Beachu, koji se zove i grad surfanja, surferi dolaze rano ujutro kako bi uhvatili talase. To je strast i životni stil, kaže veteran Tom Morey, koji je izumio modificiranu dasku za surfanje nazvanu boogie board.

Surfing je za mene najbolja metafora načina na kojeg živite svoj život, kaže on.

Ovi surferi kažu da je njihov cilj uhvatiti talas i jahati na njemu. Jednom godišnje, međuvjerska služba nazvana Blagoslov talasa, privlači surfere i druge koji žele pričati o svojoj ljubavi za okean. Muslimanski lider vodi islamsku molitvu. Jedan član sinagoge duva u jevrejski rog nazvani shofar. Maneck Bhujwala čita molitvu na drevnom jeziku avestan.

Mi imamo molitve za sve glavne elemente prirode, uključujući i vodu, kaže on.

Hor imigranata sa otočke zemlje Tonga je zadužen za muziku. Dva rimokatolička svećenika također predvode službu. Obadvojica su strastveni surferi i nakon molitve idu plivati. 87-godišnji otac Christian Mondor je sretan da uđe u vodu.

Treba dosta vještine, ali je divan osjećaj kada se krećete zajedno sa vodom, osobito kada ustanete i jašete na talasima gdje god zaželite. Biti u vodi je samo po sebi osvježavajuće iskustvo, kaže Christian Mondor.

Ima dosta toga za što trebamo biti zahvalni, kaže Dean Torrence, koji je bio polovina pop dueta iz 60-tih godina Jan and Dean. Oni su pomogli popularizirati surfersku muziku sa pjesmama kao što je Surf City.

Pijesak, okean, plavo nebo, lijepo vrijeme, šta može biti bolje od toga? Blagosloven sam što mogu ovdje biti, u mjestu koje se zove Surf City, kaže Dean.

Okupljeni kažu da je takvo okruženje inspiracija za sve ljude, bez obzira na njihovu vjeru.
Surf City: Okean, surfing i medjuvjerska sluzba na plazi
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00
XS
SM
MD
LG