Linkovi

Super utorak - kulminacija u kampanji kandidata demokrata


Arhiva - Glasač na biračkom mjestu u Fort Milu, u Južnoj Karolini, 29. februara 2020. (REUTERS/Lucas Jackson)

Nadmetanje demokratskih predsjedničkih kandidata značajno se širi u utorak, kada demokratski glasači u 14 država izlaze na birališta kako bi podržali kandidata za koga bi željeli da se suprotstavi predsjedniku Donaldu Trumpu na nacionalnim predsjedničkim izborima u novembru.

Oko jedne trećine delegata biće određeno tokom procesa glasanja država-za-državom u utorak, uključujući i najveći broj njih u zapadnoj državi Kaliforniji.

Nakon nadmetanja u Ajovi, Nju Hempširu. Nevadi i Južnoj Karolini, takozvani "super utorak" daje nacionalni prizvuk procesu nominacije, sa glasačima u zapadnim, južnim, sjeveroistočnim i državama srednjeg zapada, koji svi glasaju u jednom danu, zajedno sa onima na teritoriji SAD Američka Samoa.

Vodeći Sanders

Senator iz Vermonta Berni Sanders za sada vodi u trci sa 58 osvojenih delegata. Mogao bi da dobije veliki podstrek glasovima u Kaliforniji i Teksasu, gdje ankete pokazuju da vodi ispred svih drugih delegata.

Treću najveću nagradu u utorak mogao bi da dobije u državi Sjeverna Karolina, gdje ankete pokazuju da je Sanders u tijesnoj trci sa bivšim potpredsjednikom Džozefom Bajdenom.

Bajden je svjež nakon subotnje pobjede na glasanjima u susjednoj Južnoj Karolini i za sada ima 50 osvojenih delegata.

Na za sada trećoj poziciji je senatorka iz Masačusesa Elizabet Voren, koja je osvojila svih svojih osam delegata prije mjesec dana u Ajovi, prije serije razočaravajućih finiša. Ona je u tijesnoj trci u Masačusetsu sa Sandersom, pokazuju ispitivanja javnog mnijenja.

Senatorka iz Minesote Ami Klobučar je još jedina preostala sa aktivnim osvojenim delegatima - sedam - i očekivalo se da dobro prođe na glasanju u svojoj matičnoj državi.

Osim toga što se dešava u velikom broju država, glasanje u utorak dolazi u trenutku promjena u trci.

Povlačenje Butidžiža i Stejera

Senatorka iz Minestote Ami Klobučar najavila je kraj svoje kandidature i davanje podrške Bajdenu. Ona je bila u grupi umjerenih demokrata, koji su u posljednjem trenutku podržali Bajdena.

Bajdenu je podršku takođe uputio i bivši gradonačelnik Saut Benda, u Indijani, Pit Butidžidž, koji je okončao svoju kandidaturu u nedjelju nakon što se uzdigao iz pozicije malo poznatog kandidata do pobjede na kokusima u Ajovi i osvajanja drugog mjesta iza Sandersa u Nju Hempširu.

Milijarder Tom Stajter takođe je okončao svoju kampanju nakon što je kao treći, bez osvojenih delegata, završio trku u Južnoj Karolini, gdje je nadao da će, u državi u kojoj ima najsnažniju podršku, dobiti pozitivan zamah u svojoj kampanji.

Blumberg

Kao dodatak u trci, bivši gradonačelnik Njujorka, Majkl Blumberg, pojavljuje se na biračkim listićima po prvi put. On se pridružio trci mjesecima nakon svojih suparnika, odlučivši da preskoči nadmetanje u četiri države u februaru, kako bi se fokusirao na ranu kampanju za "super utorak". Milijarder je potrošio 400 miliona dolara na veliku kampanju kojom je ciljao države koje glasaju u "super utorak".

Članica kongresa sa Havaja, Tulsi Gabard, takođe je na biračkim listićima u utorak, ali ona se borila da osvoji podršku nakon što je osvojila tek sedmo mjesto tokom februarskog nadmetanja i posljednja se kvalifikovala da učestvuje u debati u novembru.

Druge države u kojima se nadmetanje održava u utorak su Alabama, Arkanzas, Mejn, Oklahoma, Tenesi, Juta, Vermont i Virdžinija.

XS
SM
MD
LG