Linkovi

Sukobi policije i demonstranata oko parlamenta u Keniji, nekoliko mrtvih


Demonstranti se penju na policijsko vozilo u Najrobiju, 25. jun 2024. (REUTERS/Monicah Mwangi)
Demonstranti se penju na policijsko vozilo u Najrobiju, 25. jun 2024. (REUTERS/Monicah Mwangi)

Policija je pucala na demonstrante koji su upali u parlament Kenije i najmanje petero je ubijeno, dok su dijelovi zgrade parlamenta u plamenu. Neredi su izbili dok su poslanici glasali o usvajanju zakona o povećanju poreza.

Demonstranti su se sukobili sa policajcima i upali u zgradu, policija ih je jurila po hodnicima i pokušala da ih istjera napolje, prenijeli su mediji.

Policija je bacila suzavac i upotrijebila vodene topove, ali nije uspjela da rastjera masu. Angažovana je i vojska da podrži policiju.

Novinar Reutersa izvijestio je da je vidio tijela najmanje petero ubijenih demonstranata ispred parlamenta. Kenijsko Zdravstveno udruženje saopštilo je da je najmanje pet osoba ubijeno a da je 31 povrijeđena, od kojih je 13 imalo prostrijelne rane, dok je četvero pogoođeno gumenim mecima.

"Želimo da zatvorimo parlament i da svi poslanici podnesu ostavke", kaže demonstrant Dajvis Tafari. "Hoćemo novu vladu."

Aktivistkinja Auma Obama, polusestra bivšeg američkog predsjednka Baracka Obame, bila je među demonstrantima na koje je bačen suzavac, izvijestio je CNN.

Demonstracije ispred parlamenta u Najrobiju zbog povećanja poreza. (REUTERS/Monicah Mwangi)
Demonstracije ispred parlamenta u Najrobiju zbog povećanja poreza. (REUTERS/Monicah Mwangi)

Policija je poslije dužeg vremena uspjela da udalji demonstrante od zgrade uz velike količine suzavca, a čuli su se i pucnji.

Poslanici su evakuisani podzemnim tunelima, prenijeli su lokalni mediji.

Bijela kuća je saopštila da pažljivo prati situaciju i apeluje na mir. Ambasadori zemalja među kojima su Velika Britanija, SAD i Njemačka u zajedničkom saopštenju su naveli da su duboko zabrinuti zbog nasilja i pozvali su sve strane na uzdržanost.

Internet je bio u prekidu širom zemlje.

Protesti i sukobi dešavaju se i u drugim gradovima Kenije, a mnogi pozivaju i predsjednika Williama Ruta da podnese ostavku.

Parlament je odobrio finansijski zakon i naredni korak je da ga potpiše predsjednik kako bi stupio na snagu. Ali, može i da ga odbije i vrati parlamentu.

Arhiv - Predsjednik Kenije William Ruto (URS FLUEELER/Pool via REUTERS)
Arhiv - Predsjednik Kenije William Ruto (URS FLUEELER/Pool via REUTERS)

Kenijci se bore sa ozbiljnim ekonomskim potresima koje su izazvali pandemija, rat u Ukrajini, dvije godine suše zaredom i pad vrijednosti lokalne valute.

Finansijski zakon ima za cilj da se povećaju porezi i tako prikupi dodatnih 2,7 milijardi dolara kako bi se smanjio dug Kenije - koja samo na kamate daje 37 odsto godišnjeg prihoda.

"Ruto mora da ode, da uradi časnu stvar", kaže Eugene Wamalwa, lider opozicije.

Drugi lider opozicije Raila Odinga apelovao je na momentalno povlačenje zakona o finansijama i otpočinjanje dijaloga.

"Uznemiravaju me ubistva, hapšenja, i nadzor koji policija vrši nad dječacima i djevojčicama koji samo žele da ih čuju u vezi sa politikom oporezivanja koja im krade i sadašnjost i budućnost", naveo je Odinga.

Vlada je već napravila neke ustupke i obećala da će uvesti manje poreze na hljeb, ulje, automobile i finansijske transakcije, ali to nije zadovoljilo demonstrante.

Demonstrant ispred policijskog suzavca. (EUTERS/Monicah Mwangi)
Demonstrant ispred policijskog suzavca. (EUTERS/Monicah Mwangi)

Protesti su počeli u atmosferi koja je više ličila na festival, ali kako su postali masovniji, tako je i policija počela da dejstvuje suzavcem i rastjeruje gomilu.

Osim u Najrobiju, sukobi se dešavaju u Mombasi, a protesti se održavaju u Kisumu, jezeru Viktorija i Garisi na istoku zemlje.

Policija nije odgovorila na upit Reutersa za komentar.

Proteste u Keniji obično organizuju politički lideri, ali ovoga puta su na ulice izašli mladi ljudi koji nemaju zvaničnog vođu i veoma su jasni u svojim zahtjevima.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG