Linkovi

Sarajevo: 94 ostavke u prvoj godini Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije


Materijali Ureda za borbu protiv korupcije KS
Materijali Ureda za borbu protiv korupcije KS

U prvoj godini zakona koji sankcionira sukob interesa među funkcionerima Kantona Sarajevo, zabilježene su 94 ostavke, stoji u podacima Ureda za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo.

Od prvog dana kalendarske 2023. nosiocima javnih funkcija u Kantonu Sarajevo dozvoljeno je obavljanje samo jedne javne funkcije.

Ograničenje se odnosi na višestruke funkcije na svim nivoima vlasti, a za utvrđivanje sukoba interesa nadležan je Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo koji je predstavio podatke za prvu godinu provedbe Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u KS.

Prema riječima ministrice pravde u Vladi Kantona Sarajevo, Darije Softić-Kadenić, u Zakonu su primijenjene preporuke Evropske unije te da su Zakon podržali EU, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i OSCE.

"Tako da je Kanton Sarajevo daleko ranije ispunio svoje obaveze, bez pritiska za početak pregovora za članstvo u EU."

Sarajevo: 94 ostavke zbog sukoba interesa u 2023.
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

SUKOB INTERESA

Prema Zakonu, nosiocu javne funkcije u Kantonu Sarajevo nije dozvoljeno da bude u skupštinama, tijelima udruženja, fondacijama, upravnim i nadzornim odborima kompanija i institucija koje su poslovanjem povezane sa institucijama Kantona Sarajevo.

94 nosioca javnih funkcija podnijeli su ostavke, a 46 osoba od tog broja to je učinilo samoinicijativno.

Preostali su to učinili nakon pokretanja postupka za utvrđivanje sukoba interesa ili nakon što je sukob interesa utvrđen i izrečena sankcija.

Prema riječima Erduana Kafedžića, direktora Ureda za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo, u kantonu postoji 11.000 nositelja javnih funkcija te je svaki od njih u riziku da uđe u sukob interesa.

PRIJAVA KORUPCIJE I ZAŠTITA PRIJAVITELJA

Institucije u Kantonu Sarajevo su tokom prve godine primjene Zakona obavijestile Ured da su primile 32 prijave korupcije. 26 ih je odbačeno, a 6 je proslijeđeno nadležnim organima.

Ured je u 2023. godini od građana primio 655 prijava od čega se 399 odnosi na prijavu korupcije, a 256 na druge nepravilnosti ili druge nivoe vlasti.

Skoro četvrtina prijava - 23% odnosi se na zapošljavanje, a oko 15% ih je o navodnoj zloupotrebi službenih ovalaštenja ili javnog novca.

"To je posebno slučaj u zdravstvu i obrazovanju", rekao je na predstavljanju rezultata prve godine Zakona, direktor Ureda za borbu protiv korupcije KS Erduan Kafedžić.

U istom periodu 8 osoba je zatražilo, a za njih 7 je odobren status zaštićenog prijavitelja korupcije.

Korupciju je moguće prijaviti na tri načina:

- interno / u instituciji

- eksterno / Uredu

- javno / objavljivanjem informacija o korupciji

JAČANJE INTEGRITETA

Zakonom o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo, po prvi put je sistemski pristupljeno prevenciji korupcije kroz zaštitu integriteta institucija.

Svih 218 institucija u Kantonu Sarajevo je usvojilo planove integriteta, a 181 institucija ih je unaprijedila na osnovu preporuka Ureda.

38 institucija još nije počelo unositi korupcijske rizike u Elektronski plan integriteta koji Zakon predviđa, navedeno je u podacima Ureda.

XS
SM
MD
LG