Linkovi

Sudska presuda: Za djecu migrante u pritvornim centrima obavezni hrana, voda i sapun


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Kalifornijski Federalni apelacioni sud presudio je da je administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa obavezna da djeci migrantima smještenim u pritvornim centrima obezbjedi odgovarajuću hranu, vodu i osnovne higijenske uslove.

Tročlano sudsko veće presudilo je u San Franciscu da je Trumpova administracija prekršila sporazum iz 1997. godine kojim se od vlade traži obezbjeđivanje sigurnih i čistih objekata.

Tokom procesa pravni zastupnik vlade je tvrdio da sporazumom nije predviđeno da se četkica za zube i sapun daju djeci tokom kratkog boravka u pritvoru.

Nevladina organizacija Human rights watch je u junu posjetila jedan od pritvornih centara u američkoj državi Texas i u izveštaju zabilježila da je najmanje 250 djece držano u lošim uslovima u ljudima pretpraniom objektu. Bez dušeka, dovoljno hrane i vode, navela je u izvještaju ta humanitarna organizacija.

Tokom boravka u pritvornim centrima u Novom Meksiku i Texasu preminulo je dvoje djece. U junu su se otac i kćerka iz El Salvadora utopili u rijeci Rio Grande pokušavajući iz Meksika da uđu u SAD.

U Sjedinjenim Državama mjesecima se vodi polemika o uslovima u kojima borave migranti, uključujući i djecu, koji iz država Centralne Amerike dolaze u SAD - čekajući da se riješe njihovi slučajevi i bude im odobren ili odbijen ulazak u zemlju.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG