Linkovi

Savezne države tuže Trumpovu administraciju zbog ograničavanja legalne imigracije


Migrant families cross the Rio Grande to get illegally across the border into the United States, to turn themselves in to authorities and ask for asylum, next to the Paso del Norte international bridge, near El Paso, Texas, May 31, 2019.
Migrant families cross the Rio Grande to get illegally across the border into the United States, to turn themselves in to authorities and ask for asylum, next to the Paso del Norte international bridge, near El Paso, Texas, May 31, 2019.

Koalicija od 13 američkih saveznih država tužila je predsjednika Donalda Trumpa s namjerom da blokira novu regulativu koja će drastično smanjiti legalnu imigraciju jer će biti uskraćene vize siromašnijim migrantima, prenosi Reuters.

Pojedini stručnjaci navode da bi regulativa mogla dovesti do smanjenja legalne migracije za polovinu jer će vize i dozvole za stalni boravak biti uskraćene za više stotina hiljada ljudi koji nemaju dovoljna primanja ili dobijaju državnu pomoć poput socijalnih davanja, dodataka za hranu ili su u državnom smještaju.

"Trumpova administracija je poslala jasnu poruku - ako ste dovoljno bogati dobrodošli ste, a ako ste siromašni - niste. Ova regulativa je neamerička, antiimigrantska i nezakonita", rekao je javni tužilac u državi Washington, Bob Ferguson.

Nova regulativa objavljena je početkom sedmice i na snagu stupa 15. oktobra.

Tužba je slična onoj koja je podnijeta ranije u San Franciscu i obližnjoj oblasti Santa Clara u kojoj se traži blokada regulative.

U saopštenju 13 država ističe se da se u njihovoj tužbi, koja je podnijeta Okružnom sudu za istočnu oblast Washingtona, navodi da nova regulativa "ima radikalan uticaj na reformu saveznog imigracionog zakona jer mijenja sistem koji unapređuje ekonomsku mobilnost među migrantima u mjeri koja daje prednost imućnijim imigrantima".

Države koje su se pridružile Washingtonu u tužbi protiv Ministarstva za unutrašnju sigurnost su Colorado, Delaware, Illinois, Maryland, Massachusetts, Michigan, Minnesota, Nevada, New Jersey, New Mexico, Rhode Island i Virginia.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG