Linkovi

BiH

Radeljaš, Hadžić i drugi: Počelo suđenje za isplatu milion maraka


Radeljaš je iz pritvora doveden u pratnji policajca, dok se ostali optuženi brane sa slobode
Radeljaš je iz pritvora doveden u pratnji policajca, dok se ostali optuženi brane sa slobode

Nije sporno da je političaru Esedu Radeljašu isplaćeno milion konvertibilnih maraka (KM) iz budžeta Općine Novi Grad, već da li je to učinjeno na kriminalan ili zakonit način.

Suđenje optuženima Esedu Radeljašu, Damiru Hadžiću, Jasmini Horo, Nedžadu Kapetanoviću i Jusufu Čauševiću počelo je danas pred Kantonalnim sudom u Sarajevu čitanjem obimne optužnice i uvodnim riječima.

Bilo je potrebno oko 90 minuta da se isčita optužnica prema kojoj je postojao dogovor svih optuženih da se Radeljašu nezakonitim putem isplati velika suma novca.

Hadžić je u to vrijeme bio načelnik općine Novi Grad, Horo je bila njegova pomoćnica za imovinske i pravne poslove, Čaušević je radio kao stručni saradnik u općinskoj službi za imovinske i pravne poslove, dok je Kapetanović je obavljao poslove pravobranioca Općine Novi Grad.

Damir Hadžić prilikom davanja ličnih podataka
Damir Hadžić prilikom davanja ličnih podataka

Prema tužilačkom timu koji zastupa optužnicu, Općina Novi Grad je putem neposredne pogodbe, a što se nije smjelo uraditi, dodijelila Radeljašu zemljište u sarajevskom naselju Nedžarići za oko 50.000 KM kako bi mogao izgraditi objekat u dogovorenom roku.

Pošto do toga nije došlo, Općina je zahtijevala oduzimanje dodijeljenog zemljišta, a Radeljaš odštetu.

Tužioci tvrde da su se Radeljaš, Hadžić, Kapetanović i Horo dogovorili da se vještačenjem utvrdi vrijednost zemljišta. Nakon toga, kako tvrde, Horo je podstakla vještaka građevinske struke da se Radeljašu isplati 550 KM po kvadratnom metru, odnosno milion KM.

„Nalaz vještačenja je lažan i sačinjen po uputi Jasmine Horo”, rekao je tužilac Senad Osmić.

Radeljaš je optuženu Horo nagradio sa 25.000 eura, kazao je tužilac.

Tužilac Senad Osmić je najavio saslušanje 22 svjedoka, dva vještaka i prezentaciju oko 600 dokumenata. Dodao je da se na dokumentima temelji krivica optuženih.

Na navode tužioca odgovorio je i optuženi Radeljaš: „Urađeno je sve po zakonu”. Dodao je da je kao fizičko lice imao pravo na neposrednu pogodbu oko dodjele zemljišta.

Radeljaš: Sve po zakonu
Radeljaš: Sve po zakonu

Njegov branilac Muhidin Kapo je tužilački tim okarakterisao kao uvjeren i prepotentan.

„Ovo će biti optužnica koja će propasti”, tvrdi on.

Prema njegovim riječima, tužioci su na pogrešan način tumačili imovinske i pravne propise. Dodao je da je tržišna cijena u vrijeme naloga za vraćanje zemljišta i Radeljaševog zahtjeva za odštetu iznosila najmanje 400 KM.

Branilac optuženog Hadžića, Davor Martinović, kazao je da nema namjeru prilaganja svojih dokaza tokom postupka. „Dokazi Tužilaštva su i naši dokazi”, dodao je on.

Prvi svjedoci bit će saslušani 11. maja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG