Linkovi

Sudanska vojna vlast osujetila pokušaj državnog udara


Sudan
Sudan

Vladajući sudanski vojni savjet saopštio je da je osujetio pokušaj državnog udara, nekoliko dana pošto su vojska i prodemokratska koalicija postigli dogovor o formiranju zajedničke vlade koja će upravljati zemljom tokom tranzicionog perioda do održavanja izbora.

Vojni savjet je naveo da je uhapšeno najmanje 16 aktivnih i penzionisanih pripadnika vojske i da bezbjednosne snage tragaju za liderom te grupe i oficirima koji su učestvovali u zavjeri.

Vojska i prodemokratska koalicija dogovorili su se prošlog petka da formiraju zajedničku vladu koja će upravljati zemljom nešto više od tri godine, dok izbori ne budu organizovani.

Obje strane su navele da su diplomatski napori SAD i njihovih arapskih saveznika bili ključni za okončanje višenedjeljne pat pozicije i neizvjesnosti tokom koje su mnogi strahovali od izbijanja građanskog rata.

Sudan pogađa teška politička kriza otkako je protestni pokret primorao vojsku da zbaci s vlasti dugogodišnjeg autokratskog predsjednika Omara al-Bašira, posle čega su demonstranti ostali na ulicama, zahtijevajući da generali predaju vlast civilnoj vladi.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG