Linkovi

Sudanska vojska zbacila predsjednika Bashira


05.04.2019.Omar al-Bashir
05.04.2019.Omar al-Bashir

Ministar odbrane Sudana objavio je na državnoj televiziji da je vojska uhapsila predsjednika Omara el Bašira, koji je na vlasti 30 godina. On je, po riječima ministra, prebačen na sigurno mjesto.

Sudanska vojska je jutros preko državne televizije najavila da će uskoro objaviti "važno saopštenje", a desetine hiljada gradjana uputile su se u centar glavnog grada Kartuma, pjevajući i plešući, na poziv organizatora protesta.

Takav razvoj dogadjaja podstakao je špekulacije da vojska planira da postavi svog čovjeka na el Baširovo mesto.

Organizatori masovnih protesta odbacuju tu mogućnost koju vide kao način da vojska zadrži moć koju je imala za vrijeme el Baširove vladavine.

Oni su pozvali demonstrante da istraju u mirnim protestima ispred sjedišta vojske u Kartumu, sa zahtjevom da bude formirana civilna prelazna vlada.

Dva sudanska zvaničnika, koja su na visokim pozicijama u vladi i vojsci, kazala su za AP da armija razgovara o formiranju prelazne vlade, ali nisu iznijeli detalje o prirodi tih razgovora ni o mogućoj novoj administraciji.

Američka agencija navodi da se špekuliše da vojska nastoji nekog od svojh prestavnika na mjesto Bašira.

Državna novinska agencija javila je da će vlast osloboditi sve političke zatvorenike, ne navodeći kada će se to desiti.

Vijest o uklanjanju Bašira s vlasti uslijedila je nešto više od nedjelju dana pošto je predsjednik Alžira Abdelaziz Buteflika, suočen sa sličnim protestima, podnio ostavku poslije 20 godina na vlasti.

Masovni protesti u Alžiru i Sudanu podsjećaju na pobune u nekoliko arapskih država 2011. godine, poznate kao Arapsko proljeće, koje su dovele do zbacivanja lidera Tunisa, Libije, Egipta i Jemena.

Protesti u Sudanu počeli su u decembru zbog lošeg ekonomskog stanja u zemlji, ali su se brzo pretvorili u izraz opšteg nezadovoljstva Baširovom vladavinom. Novu snagu dobili su prošle nedjelje posijle ostavke Buteflike. Kada je došlo do povećanja broja učesnika protesta, vlada je odgovorila represijom. Bezbjednosne snage su od subote više puta pokušale da razbiju proteste, a u nasilju su poginule najmanje 22 osobe.

El Bašir je došao na vlast nakon puča 1989, predvodeći savez vojske i islamskih tvrdolinijaša. Otada ga je vojska podržavala, iako je bio primoran da dozvoli odvajanje Južnog Sudana i postao nepoželjan u mnogim zemljama jer ga je Međunarodni tribunal optužio za ratne zločine u Darfuru.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG