Linkovi

Ibro Ćufurović priznao krivicu za ratovanje u Siriji


Ibro Ćufurović u sudnici Suda BiH

Ibro Ćufurović priznao je krivicu za ratovanje u Siriji, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) njegov branilac Senad Dupovac, naglasivši da smatra da će njegov branjenik priznanjem krivice dobiti blažu sankciju nego da se suđenje nastavi do izricanja presude.

Odbrana Ćufurovića ponudila je ranije Tužilaštvu BiH sporazum o priznanju krivice u kojem je predložila kaznu od godinu i po do tri godine zatvora ali je tu ponudu Tužilaštvo odbilo a kasnije nije dostavilo svoju ponudu.

“Po našem mišljenju, ta ponuda je bila korektna jer od svih 28 povratnika iz Sirije niko veću kaznu nije dobio do sad, s obzirom da okolnosti ukazuju, a pogotovo zaštićeni svjedok i njegovo svjedočenje, da ne možemo dobiti oslobađajuću presudu, onda smo išli na okolnost priznanja računajući da bismo kroz priznanje i kroz druge olakotne okolnosti mogli izdejstovati blažu kaznu”, kaže Dupovac za BIRN BiH.

Naglasio je da među olakšavajuće okolnosti za Ćufurovića smatra činjenicu da je on već proveo 13 mjeseci u logoru, po dokumentima Međunarodne organizacije Crvenog križa koja ga je evidentirala kao zatočenika.

“Po dokumentima Crvenog križa kojima raspolaže Tužilaštvo on je bio 13 mjeseci u zatočeništvu, mada je on 19 mjeseci bio zatočen. Uz druge okolnosti koje ukazuju da je sa nepunih 19 godina otišao u Siriju, svjedočenje zaštićenog svjedoka da je Ibro pokušavao da se vrati iz Sirije na način da je pokušao da kupi falsifikovane dokumete da bi se uspio vratiti pošto nije imao nikakve dokumentacije, mislim da sa ovim priznanjem može dobiti blažu sankciju od one koju bi dobio da je išao do kraja postupka”, kaže Dupovac.

Optužnica tereti Ćufurovića da je pod imenom Abu Kasim Albosni učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga ISIL-a u Siriji, u jedinici “Bejt Komandos”, koja je kasnije promijenila ime u “El Aksa”.

Suđenje Ćufuroviću počelo je u augustu 2019. godine. U toku je bilo iznošenje dokaza Tužilaštva. Naredno ročište zakazano je za 18. decembar kada će Sud provjeravati da li Ćufurović ostaje pri priznanju krivice.

XS
SM
MD
LG