Linkovi

Sud BiH proglasio nezakonitim većinu dokaza protiv Nermina Aleševića


Inspektor SIPA-e Marko Pandža (Screenshot tajnog snimka kojeg je objavio Žurnal)
Inspektor SIPA-e Marko Pandža (Screenshot tajnog snimka kojeg je objavio Žurnal)

Sud Bosne i Hercegovine proglasio je nezakonitim većinu dokaza Državnog tužilaštva u postupku protiv Marka Pandže i Nermina Aleševića koji su optuženi za primanje odnosno davanje dara.

Državni sud je zaključio da je prvobitni iskaz Aleševića kao svjedoka nezakonit jer je Tužilaštvo tom prilikom povrijedilo njegova prava i propisane odredbe.

Nezakonitim je proglašen i videosnimak optuženih i bivšeg predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milana Tegeltije i još jednog lica u ugostiteljskom objektu u Banjaluci sačinjen u novembru 2018. godine.

Na osnovu toga, kako je objasnio sudija Goran Radević, većina ostalih dokaza Tužilaštva je nezakonita u skladu sa pravilom “ploda zatrovane voćke”.

Sudija Radević je dio dokaza ocijenio nerelevantnim te odbio pozivanje svih predloženih svjedoka.

Pandža je kao inspektor Državne agencija za istrage i zaštitu (SIPA) optužen za primanje dara, a Alešević za davanje dara. Prema optužnici, Pandža je 2018. godine zahtijevao novac da bi kao posrednik uticao na Tegeltiju da vrši pritisak na tadašnju glavnu kantonalnu tužiteljica u Sarajevu Dalidu Burzić kako bi uticala na postupajućeg tužioca da uzme predmet za koji je bio zainteresovan Alešević.

Za 2. juni su zakazane završne riječi u ovom predmetu.

  • 16x9 Image

    DETEKTOR .BA

    Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je medijska nevladina organizacija sa sjedištem u Sarajevu i objavljuje na platformi Detektor. Specijalizirana za praćenje i izvještavanje sa suđenja za ratne zločine, korupciju i terorizam. Novinari BIRN-a BiH godinama su vodeći izvori za javnost iz oblasti tranzicijske pravde, vladavine prava i ekstremizma.

XS
SM
MD
LG