Linkovi

Podignuta optužnica u predmetu „Potkivanje”


Sudnica Suda BiH (Fotografija preuzeta sa stranice Suda BiH)
Sudnica Suda BiH (Fotografija preuzeta sa stranice Suda BiH)

Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu za koruptivna krivična djela protiv Marka Pandže i Nermina Aleševića, aktera afere “Potkivanje”, u vezi sa snimkom objavljenim na internetu na kome se, osim osumnjičenih, pojavljuje i Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH).

Pandži je, kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, na teret stavljeno primanje dara i drugih oblika koristi, dok je Alešević optužen za davanje dara, neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje u vezi sa djelom “neovlašteno fotografisanje”.

“Ovaj predmet, u javnosti i medijima poznat pod nazivom ‘Potkivanje’, izazvao je veliki interes javnosti, a Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine je predmet formiralo nakon objave audio-video zapisa na internet portalima. Nakon toga provedena je detaljna istraga, te je saslušano više svjedoka, izvršeno niz vještačenja od strane različitih policijskih agencija i stručnih vještaka, te se pribavio 51 materijalni dokaz”, saopćeno je iz Tužilaštva.

U ovom predmetu osumnjičeni Nermin Alešević, kako se navodi u saopćenju, zatražio je imunitet, odnosno da prema njemu glavni tužilac ne preduzima krivično gonjenje, ali je navedeni zahtjev odbijen, te je protiv te odluke Alešević podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH, koja je odbačena.

Audio-video zapis koji se spominje u saopćenju Tužilaštva objavljen je u maju 2019. a na njemu se osim Pandže i Aleševića vidi i predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija.

Iz Tužilaštva BiH su sredinom juna 2019. saopćili da su, provođenjem istražnih radnji, prikupljeni dokazi i donesena naredba o provođenju istrage, kojom su obuhvaćeni osumnjičeni Pandža i Alešević zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela “primanje i davanje dara ili drugih oblika koristi”, a osumnjičeni Alešević i “neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje”, dok u istom saopćenju stoji da je u navedenom predmetu saslušan veći broj svjedoka, među kojima i predsjednik VSTV-a BiH Tegeltija.

Optužnica protiv Pandže i Aleševića je proslijeđena na potvrđivanje Državnom sudu.

XS
SM
MD
LG