Linkovi

Studenti traže da fakulteti prekinu finansijske veze sa Izraelom - kakvi su efekti takvog poteza?


Demonstranti koji podržavaju Palestince na Univerzitetu Columbia, 30. april 2024. (REUTERS/David Dee Delgado)
Demonstranti koji podržavaju Palestince na Univerzitetu Columbia, 30. april 2024. (REUTERS/David Dee Delgado)

Učesnici masovnih protesta, koji se dešavaju na desetinama studentskih kampusa širom SAD, pozivaju univerzitete da prekinu finansijske veze sa Izraelom, a neki aktivisti taj zahtjev proširuju i na američke kompanije koje posluju u Izraelu ili su na drugi način povezane sa izraelskom ekonomijom.

Zahtjev da institucije SAD prestanu da novčano podržavaju Izrael nije nov. To je glavna poruka protestnog pokreta BDS, što je skraćenica za bojkot, povlačenje investicija i sankcije, koji postoji već dvije decenije.

Ali, reakcija javnosti na izraelski odgovor na napad Hamasa - kojem je ubijeno 1.200 ljudi, a stotine su odvedeni kao taoci - pojačala je taj poziv, posebno među studentima. Zbog napada 7. oktobra, Izrael je gađao Gazu artiljerijom, raketama i sa kopna. U tim operacijama poginule su desetine hiljada Palestinaca, uništena je infrastruktura, a više od milion ljudi je bez hrane i vode.

Protesti su počeli na studenskim kampusima na američkim univerzitetima, nezavisno jedni od drugih i bez neke koordinacije. Zbog toga je teško definisati zahtjeve koji su zajednički za sve proteste.

Međutim, zahtjev da se prekine investiranje se čuje često na protestima, uz optužbe da je Izrael "država aparthejda" u kojoj su Palestinci diskriminsani.

Recimo, grupa koja sebe naziva Columbia University Apartheid Divest (CUAD) objavila je zahteve koji uključuju i onaj da "univerzitet Columbia, zajedno sa svojim zadužbinama, prekine investiranje u kompanije i institucije koje profitiraju od izraelskog aparthejda, genocida i okupacije Palestine, kao i da se poveća transparentnost oko finansijskih investicija".

Organizacija BDS Coalition sa Univerziteta Berkeley traži da "fondacija i zadužbina tog fakulteta prekinu finansijske veze sa državom Izrael i svim kompanijama koje profitiraju od kolonizacije Palestine".

Odgovor univerziteta

Mnogi univerziteti na kojima se održavaju protesti, pozvali su policiju da ukloni protestne kampove. Drugi su javno odbili pozive da prekinu finansijske veze sa Izraelom.

"Univerzitet Kalifornije je konstantno odbijao pozive za bojkot i prekid finansijskih veza sa Izraelom. I dok univerzitet potvrđiuje pravo članova zajednice da iskažu različita mišljenja, bojkot ove vrste negativno utiče na akademske slobode naših studenata i fakulteta, i slobodnu razmjenu ideja na našim kampusima", navedeno je u saopštenju.

Univerzitet Columbia, koji mnogi vide kao epicentar pokreta za proteste, takođe je odbacio zahtjeve za prekid investicija, ali je ponudio dijalog sa demonstrantima.

"Univerzitet neće prekinuti finansijske veze sa Izraelom, ali je Savjetodavni odbor za društveno odgovorno investiranje voljan da razmotri nove predloge studenata", navedeno je u saopštenju.

Studenti na Univerzitetu Brown na Rhode Islandu saglasili su se da uklone protestni kamp iz studentskog kampusa, a da bord fakulteta kasnije ove godine glasa o prijedlogu da se prekinu investicije u kompanije povezane sa Izraelom.

Djelimičan uspjeh

Prisatlice pokreta za prekid investiranja podsjećaju na primjere iz prošlosti koji su doveli do promjena, kao što je bio globalni prekid investicija u Južnoafričkoj Republici 1980. godine, u znak protesta zbog rasističkih i diskriminatornih zakona. Mnogi univerziteti su tada u tome učestvovali.

Ali, demonstranti sada, u mnogim slučajevima, ciljaju na fondove koji okupljaju interese širom svijeta. Prema podacima Centra za obrazovnu statistiku Sekretarijata za obrazovanje, ukupna tržišna vrednost 20 najvećih univerzitetskih zadužbina iznosila je više od 927 milijardi dolara krajem 2021. godine.

Uprava tih zadužbina na univerzitetima također se mijenjala proteklih decenija. Univerziteti su unajmili profesionalce koji upravljaju rastom zadužbina, i često novac ulažu u velike investicione i hedž fondove, koji onda mogu nezavisno da kupuju ili prodaju akcije.

I to je slučaj sa najvećim fondacijama.

Prema studiji Nacionalne asocijacije za koledže i Kancelarije za biznis na univerzitetima, "velike zadužbine veći dio novca ulažu u privatne investitione fondove koji su mnogo manje transparentni".

Minimalni efekat na Izrael

Saradnici Brookings instituta, Dany Bahar i Natan Sachs, analizirali su 2018. godine koliki su efekti pokreta za bojkot BDS na izraelsku ekonomiju, i pokazalo se da je uticaj - minoran.

Izrael izvozi velike količine visoko-tehnološke robe za koju je teško naći zamjenu. Također je izvoznik komponenti koje se stavljaju u druge proizvode, od kojih praktično zavisi proizvodnja.

U prvih deset godina postojanja pokreta BDS, izraelska ekonomija je održala svoj rast i malo je bila pogođena bojkotom, pokazalo je istraživanje.

"Podaci pokazuju da, svi potezi koji nisu zvanične sankcije od strane važnih ekonomskih partnera kao što su SAD ili EU, ne proizvode velike efekte kakve bi pokret za bojkot želeo da vidi", zaključili su Bahar i Sachs.

Ali, pokret za bojkot je tokom godina tvrdio da je postigao "velike uspjehe".

Među njima je i objava francuske kompanije Veolia 2015. godine da obustavlja učešće u konstrukciji željeznice u Izraelu, kao i skorašnja najava mnogih zemalja - među kojima su i Kuvajt i Čile - da će ograničiti trgovinu sa Izraelom.

XS
SM
MD
LG