Linkovi

Učenici protestuju širom Amerike. Traže suzbijanje oružanog nasilja.


Učenici u New Yorku protestuju zbog oružanog nasilja i u znak solidarnosti sa žrtvama pucnjave u srednjoj školi na Floridi
Učenici u New Yorku protestuju zbog oružanog nasilja i u znak solidarnosti sa žrtvama pucnjave u srednjoj školi na Floridi

Hiljade američkih đaka izašlo je iz učionica tokom prijepodneva da bi protestovali zbog nedovoljne akcije Kongresa da suzbije oružano nasilje u američkim školama i ujedno odajući poštu ubijenima u masovnoj pucnjavi u srednjoj školi na Floridi prije tačno mjesec dana.

Protesti su trajali 17 minuta, jedan minut za svakog od 14 učenika i troje odrasih ubijenih na Dan zaljubljenih, kada je problematični 19-godišnji napadač otvorio vatru u srednjoj školi na Floridi.

U samoj školi, stotine učenika izašli su na školski fudbalski teren tažeći strožije zakone o oružju i odajući počast svojim ubijenim drugovima i nastavnicima.

Učesnici Nacionalnog dana školskih protesta u New Yorku
Učesnici Nacionalnog dana školskih protesta u New Yorku

Organizatori kažu da oko 3.000 škola učestvuje u protestu širom zemlje dok se druge demonstracije odvijaju ispred Bijele kuće i Kongresa u Washingtonu.

Neki lokalni školski zvaničnici podržali su proteste, dok su drugi rekli da će učenici dobiti neopravdane izostanke ako su napustili nastavu bez dozvole.

U nekim zajednicama, roditelji su se pridružli svojoj djeci u pozivima na striktniju kontrolu oružja u SAD, gdje Ustav štiti vlasništvo nad oružjem, a Kongres odavno blokira prijedloge da se ojačaju zakoni o kupovini oružja.

Omladinski ogranak organizacije "Marš žena", koja je prošle godine organizovala masovni protest u Washingtonu dan poslije inauguracije predsjednika Donalda Trumpa, navodi da se protestima Kongres poziva da učini više nego da šalje poruke saučešća putem Twittera i pozive na molitvu u odgovor na "nasilje koje muči naše škole i ulice".

"Učenici i nastavno osoblje imaju pravo da predaju i uče u okruženju gdje neće brinuti da li će ih neko pokositi metkom u njihovoj učinioci ili na putu iz škole", navode organizatori.

"Nismo bezbjedni u školama. Nismo bezbjedni u gradovima i manjim mjestima. Kongres mora da preuzme smislenu akciju da bi nas zaštitio i uveo federalnu reformu zakona o oružju", navodi ta grupa.

Učenici srednje škole protestuju u Parklandu, 14. marta 2018.
Učenici srednje škole protestuju u Parklandu, 14. marta 2018.

David Hogg, učenik škole na Floridi gdje je izvršen napad koji je postao ključni portparol pokreta, izjavio je za mrežu MSNBC: "Ako naši izabrani zvaničnici ne budu preuzeli odgovornost za svoju pasivnost, onda ćemo ih smijeniti sa položaja."

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG