Linkovi

Stručnjaci UN-a: Talibani brišu afganistanske žene iz javnog života


FILE - Afghan burqa-clad women sit in front of a bakery as they seek alms in Kabul, Jan. 6, 2022.
FILE - Afghan burqa-clad women sit in front of a bakery as they seek alms in Kabul, Jan. 6, 2022.

Grupa stručnjaka Ujedinjenih naroda za ljudska prava u ponedjeljak je navela da afganistanska islamistička talibanska vlada pokušava postojano izbrisati žene i djevojke iz javnog života.

Talibanski čelnici "institucionaliziraju široku i sustavnu diskriminaciju i nasilje na temelju spola" nad ženama, rekli su stručnjaci u priopćenju Ureda visokog povjerenika UN-a za ljudska prava.

Stručnjaci su ponovili svoju zabrinutost zbog niza restriktivnih mjera, posebno onih koje se tiču žena i djevojčica, koje su talibani uveli nakon preuzimanja vlasti prošlog avgusta. "Zajedno, ove politike predstavljaju kolektivno kažnjavanje žena i djevojaka, utemeljeno na rodno utemeljenoj pristranosti i štetnim praksama", rekli su stručnjaci.

FILE - An Afghan woman protester (3L) speaks with a member (R) of the Taliban during a protest in Herat on Sept. 2, 2021.
FILE - An Afghan woman protester (3L) speaks with a member (R) of the Taliban during a protest in Herat on Sept. 2, 2021.

Talibani su većini afganistanskih žena zabranili povratak na radna mjesta, naredili taksistima da ponude vožnju samo onim putnicama koje nose hidžabe, zahtijevaju od muškog rođaka da prati žene koje putuju dalje od 72 kilometra i nametnuli su strogi kodeks odijevanja za žene i djevojke .

“Osim što su ozbiljno ograničile njihovu slobodu kretanja, izražavanja i udruživanja te njihovo sudjelovanje u javnim i političkim poslovima, ove politike su također utjecale na sposobnost žena da rade i zarađuju za život, gurajući ih dalje u siromaštvo”, stručnjaci rekao je.

Većina srednjih škola za djevojčice i dalje je zatvorena diljem Afganistana.

Čelnici talibana rekli su da se nadaju da će moći dopustiti svim djevojčicama da se vrate u školu nakon afganistanske nove godine, koja počinje početkom marta. Kažu da izazovi poput isplate plaća nastavnicima i osiguravanja sigurnog okruženja za učenice u skladu s islamskim učenjima uzrokuju kašnjenje.

"Poštujemo prava žena, ali zahtijevamo od njih da drže hidžab", rekao je za VOA Suhail Shaheen, stalni predstavnik talibana u UN-u.

Kritičari i dalje dovode u pitanje integritet talibanskih obećanja u vezi s djevojčicama i školama.

FILE - Afghan women march as they chant slogans and hold banners during a women's rights protest in Kabul, Jan. 16, 2022.
FILE - Afghan women march as they chant slogans and hold banners during a women's rights protest in Kabul, Jan. 16, 2022.

“Također smo duboko zabrinuti zbog grubog načina na koji su de facto vlasti odgovorile afganistanskim ženama i djevojkama koje traže svoja temeljna prava, s izvještajima da su mirni prosvjednici često bili premlaćivani, maltretirani, i u potvrđenim slučajevima samovoljno pritvarani “, rekli su stručnjaci.

Žene su rutinski izašle na ulice u Kabulu i drugim gradovima protestirajući protiv talibanskog ukidanja njihovih prava. Talibanske snage s vremena na vrijeme koristile su nasilje kako bi rastjerale te prosvjede i zabranile nedozvoljene demonstracije.

U nedjelju je talibanska policija ispalila biber sprej na skupinu od oko 20 žena koje su prosvjedovale u glavnom gradu Afganistana, osuđujući ograničenja njihovih prava, uključujući obvezni hidžab, tvrde sudionici. Tijekom skupa prosvjednici su zapalili burku ili veo koje je talibansko ministarstvo za islamsko vođenje odredilo za žene.

Ministarstvo za promicanje vrlina i prevenciju poroka odgovorilo je upozorenjem da je islamska sveta knjiga, Kuran, naložila muslimankama da nose hidžab.

“Protivljenje hidžabu je zapravo suprotstavljanje kur'anskoj zapovijedi i Poslanikovim učenjima. Tražimo od naših muslimanskih sestara da ne budu pod utjecajem stranaca i da ne potiču protivljenje hidžabu”, navodi ministarstvo u priopćenju objavljenom na Twitteru, pozivajući se na proroka Muhameda.

Kritičari poput Heather Barr iz Human Rights Watcha doveli su u pitanje tvrdnje Talibana.

"Opsjednutost kako se žene odijevaju često im je bila najmanja briga, ali ukazuje na želju talibana da diktiraju i ograniče svaki aspekt života žena", rekao je Barr za VOA.

FILE - An Afghan man along with Buqra clad Afghan women ride on a vehicle along a road in Mazar-i-Sharif on Dec. 21, 2021.
FILE - An Afghan man along with Buqra clad Afghan women ride on a vehicle along a road in Mazar-i-Sharif on Dec. 21, 2021.

"Čini se da talibani vjeruju da su jedini ljudi na planeti koji u potpunosti razumiju i poštuju islam", rekla je.

Ugnjetavanje žena od strane fundamentalističke skupine tijekom njihovog prethodnog držanja na vlasti u Afganistanu 1990-ih jedan je od glavnih razloga zašto je globalna zajednica odbila priznati novu vladu u Kabulu i blokirala joj pristup afganistanskim deviznim rezervama, uglavnom u Sjedinjenim Državama. Države.

Financijska ograničenja i nastavak sankcija talibanskim čelnicima doveli su do kolapsa afganistanskog gospodarstva i pogoršali humanitarne potrese u toj zemlji razorenoj sukobima.

Stručnjaci UN-a pozvali su svjetsku zajednicu da pojača hitno potrebnu humanitarnu pomoć za Afganistance. Naglasili su potrebu pritiska na talibanske vlasti da osiguraju da se ograničenja temeljnih prava žena i djevojaka odmah uklone.

XS
SM
MD
LG