Linkovi

Izbori demokrata u New Yorku: Pobijedio George Latimer, centrista koji podržava Izrael


George Latimer se obraća simpatizerima i medijima u izbornoj noći, 25. juna 2024. (Foto: AP/Jeenah Moon)
George Latimer se obraća simpatizerima i medijima u izbornoj noći, 25. juna 2024. (Foto: AP/Jeenah Moon)

George Latimer, pro-izraelski centrista, pobijedio je u utorak aktuelnog člana Predstavničkog doma, Jamaala Bowmana, na stranačkim izborima demokrata u predgrađu New Yorku. Ovi izbori su naglasili duboke podjele te stranke oko rata u Gazi.

Latimer je pobjedom sa novembarskih izbora izbacio jednog od najliberalnijih glasova u Kongresu i jednog od najotvorenijih kritičara Izraela. Bowman je optužio Izrael da je počinio genocid u Gazi, gdje su hiljade Palestinaca poginule u vojnim napadima.

Latimer, koji je ušao u izbornu trku na nagovor jevrejskih vođa i imao veliku finansijsku podršku od Američko-izraelskog komiteta za javne poslove (AIPAC), bivši je državni zakonodavac koji je bio izvršni direktor okruga Westchester od 2018. godine.

U pobjedničkom govoru, Latimer je pozvao na više uljudnosti nakon tih izbora.

"Moramo se boriti kako bismo bili sigurni da ne ocrnjujemo jedni druge i da zapamtimo da smo svi Amerikanci i da je naša zajednička budućnost povezana", rekao je Latimer.

Bowman je pokušavao da osvoji treći mandat u Kongresu, predstavljajući okrug u sjevernom predgrađu New Yorka. Njegov poraz je udarac za progresivno krilo stranke i potencijalna opomena za kandidate koji pokušavaju oblikovati svoje poruke oko sukoba Izrael-Hamas.

"Ovaj pokret je oduvijek bio o pravdi. Oduvijek se radilo o ljudskosti. Oduvijek se radilo o jednakosti", rekao je Bowman, priznajući da je izgubio izbornu trku, ali se nije izvinio zbog svog protivljenja ratu u Gazi.

Iz AIPAC-a su na ove izbore potrošili skoro 15 miliona dolara, puneći medijski prostor i poštanske sandučiće birača negativnim reklamama u pokušaju da Bowman izgubi mjesto u Kongresu. On je optužio utjecajnu pro-izraelsku lobističku grupu da pokušava kupiti utrku.

Većina drugih kandidata na stranačkim izborima u obje vodeće američke političke stranke, koji su aktuelni članovi Kongresa, osvojili su nominacije i učestvovaće na novembarskim izborima.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG