Linkovi

Stopa siromaštva u SAD najviša u posljednjih 17 godina


Camden, New Jersey, grad je s najvišom stopom siromaštva u SAD
Camden, New Jersey, grad je s najvišom stopom siromaštva u SAD

U recesiji koja je trajala od 2007. do 2009. milijuni su izgubili posao pa nisu zbog toga mogli otplaćivati stambeni zajam te su – sudskom ovrhom - izgubili i dom.

Još jedno američko istraživanje potvrđuje da je u prošlom desetljeću broj izrazito siromašnih Amerikanaca rekordno rastao, čime su 'izbrisani' uspjesi postignuti na tom planu za devedesetih.

Znanstvena ustanova Brookings Institute provela je istraživanje koje ukazuje da se povećao broj stanovnika 'ekstremno siromašnih' četvrti. U tim dijelovima američkih gradova i mjesta danas živi dodatnih 2 milijuna i 200 tisuća Amerikanaca. To je trećinu više nego 2000. godine.

'Ekstremno siromašne' četvrti su – prema istraživanju Instituta Brookings - dijelovi gradova u kojima je najmanje 40 posto stanovnika siromašno.

Službeni kriterij siromaštva u Sjedinjenim Državama je četveročlana obitelj s prihodom manjim od od 22 tisuće i 300 dolara godišnje. U recesiji koja je trajala od 2007. do 2009. milijuni su izgubili posao pa nisu zbog toga mogli otplaćivati stambeni zajam te su – sudskom ovrhom - izgubili i dom.

Recesija je najviše pogodila jug Sjedinjenih Država te Srednji zapad.

Prosječni prihod američkog kućanstva prošle je godine pao na najnižu razinu u prošlom desetljeću, dok je stopa siromaštva bila najviša u posljednjih 17 godina.

Državnu pomoć za nabavu hrane u obliku bonova sada prima gotovo 46 milijuna Amerikanaca.

XS
SM
MD
LG