Linkovi

Stoltenberg: NATO će učiniti sve da osigura stabilnost na Balkanu


Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je izrazio zabrinutost rastućim tenzijama u regionu Zapadnog Balkana te je potvrdio spremnost Alijanse da učini sve kako bi se osigurala bezbjednost u regionu.

"Ono što vidimo tamo je da tenzije rastu. Povećane tenzije i zapaljiva retorika u Bosni i Hercegovini. Vidjeli smo ozbiljne nasilne incidente na Kosovu, uključujući napad na mirovne snage NATO-a, 93 vojnika su povrijeđena, a neki od njih su zadobili ozbiljne povrede. Vidjeli smo također napad u selu Banjska", izjavio je Stoltenberg uoči sastanka ministara inostranih poslova zemalja članica Alijanse.

"NATO će učiniti sve što je neophodno da održi ili obezbijedi stabilnost u regionu jer je to važno ne samo za Zapadni Balkan već i za cijelu Evropu", naglasio je.

Njegove izjave dolaze nakon posjete Zapadnom Balkanu, gdje se sastao sa najvišim zvaničnicim i izrazio zabrinutost zbog ruskog uticaja u regionu.

Njemačka ministrica inostranih poslova Annalena Baerbock je upozorila da akteri spolja pokušavaju da destabilizuju prilike na Zapadnom Balkanu.

"To se ne odnosi samo na situaciju na granici između Kosova i Srbije, već i na situaciju u Bosni i Hercegovini. NATO, ali i EU, jedan je od garanta za osiguranje bezbjednosti na Zapadnom Balkanu", navela je šefica njemačke diplomatije.

Naglasila je važnost perspektive članstva država regiona u Evropsku uniju ocijenivši da to predtavlja "životno osiguranje".

Barebock je najavila raspodjelu 150 njemačkih vojnika u okviru misije KFOR na Kosovu tokom naredne godine.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG