Linkovi

St.Louis: Američka kapija prema zapadu


St. Louis, Missouri
St. Louis, Missouri

Saint Louis je još od 18. vijeka nudio putnicima predah prije avantura na tadašnoj zapadnoj granici Amerike. Njegov nadimak - „Kapija prema zapadu“ - simbolizira lučna kapija, uzvišena centralna tačka gradskog horizonta.

Američki grad Saint Louis, u saveznoj državi Missouri, često zovu „Kapijom prema zapadu“. Grad se nalazi uz ušće rijeka Mississippi i Missouri i igrao je glavnu ulogu u ranom širenju Amerike prema zapadu. Grad je danas možda najpoznatiji po arhitektonskom remekdjelu koje se uzdiže na gradskom horizontu.

Saint Louis je još od 18. vijeka nudio putnicima predah prije avantura na tadašnoj zapadnoj granici Amerike. Njegov nadimak - „Kapija prema zapadu“ - simbolizira lučna kapija, uzvišena centralna tačka gradskog horizonta. Istoričar Bob Moore kaže da se sve svodi na samu lokaciju grada.

„Saint Louis je prilično centralno lociran u središte Sjeverne Amerike. Sam luk leži na rijeci Mississippi, a svega tridesetak kilometara prema sjeveru je rijeka Missouri, koja teče skroz do planinskog lanca Rockies. Činjenica da se grad nalazi na sistemu tih rijeka je omogućila Saint Louisu da bude u središtu svega što se dešavalo. Ljudi su koristili rijeke za prevoz koliko god je bilo moguće“, kaže gospodin Moore.

St.Louis: Američka kapija prema zapadu
St.Louis: Američka kapija prema zapadu

Grad je već bio prirodna tačka zadržavanja istraživača koji su dolazili sa Divljeg zapada i granica sa koje su na naseljeni istok slali stvari kao što je krzno od dabrovine, od kojeg su se pravile kape.

Meriwether Lewis i William Clark su odatle krenuli u ekspediciju, kada ih je treći američki predsjednik Thomas Jefferson, jedan od osnivača nacije, poslao da istraže teritorije kupljene od Francuske, na osnovu sporazuma u Louisiani 1803 godine.

Ali zbog čega je Saint Louis nastao baš na ovom komadu zemlje?

„Kada su stigli prvi doseljenici, tu je bila strma riječna obala. Jedini prolaz kroz tu strminu je bio otprilike tačno na mjestu na kojem je danas južni kraj luka. Prema tome, tu je bio najlakši način da se od rijeke prođe do vrha litice. A to je bilo i prvo mjesto duž rijeke, najbliže ušću rijeka, na kojem je mogla da se osnuje i razvija zajednica bez bojazni od poplave“, kaže Bob Moore.

Poplava možda i nije bila problem, ali je veliki požar koji je 1849. godine izbio duž riječne obale, pretvorio najveći dio Saint Louisa u pepeo. Iako je američki željeznički sistem smanjio važnost tog grada kao trgovačke prijestonice, riječni transport i dalje igra ulogu u regionalnoj trgovini. Iako Bob Moore kaže da se grad nikada nije istinski oporavio od tog ekonomskog udarca, on i dalje privlači neke savremene industrije, kao što je proizvodnja automobila i aviona. Saint Louis je takođe dom omiljenog američkog proizvoda.

„Ovde je pivara Anheuser Busch, proizvođač piva još od 19. vijeka. Druga pivara Budweiser je osnovana 1876, sve to je počelo ovdje“, priča gospodin Moore.

St.Louis: Američka kapija prema zapadu
St.Louis: Američka kapija prema zapadu

Osim što je dom najvećeg proizvođača piva na svijetu, Bob Moore kaže da Saint Louis ima još mnogo znamenitosti - osobito kada je riječ o slobodnim aktivnostima koje mogu da budu korisne u teškim financijskim vremenima.

„Naš zoološki vrt, istorijski muzej, umjetnički muzej, većina kulturnih institucija je besplatna. A to je fantastično za porodice, jer mogu da dovedu djecu bez nekog većeg finansijskog opterećenja.“

Gotovo sve to se nalazi na mjestu na kojem je 1904. godine bila Svjetska izložba. Pored brojnih prostora pogodnih za porodice, parove, djecu i odrasle, gospodin Moore kaže da je tu još jedno mjesto koje posjetitelji moraju da vide.

„Moraju da vide Luk! Zaista moraju da ga vide!“, kaže Bob Moore.

XS
SM
MD
LG