Linkovi

Odlazi čovijek koji je zauvijek promjenio svijet tehnologije

  • Carolyn Presutti

Steve Jobs

Steve Jobs će zauvijek biti upamćen kao čovjek koji je omogućio svim ljudima, ne samo expertima, da se koriste tehnologijom. On je ikona tehnologije i svijeta osobnih kompjutera.

"Mi jednostavno nastojimo napraviti proizvod za koji mislimo da je izvanredan i da ga ljudi žele. Ponekad smo u pravu ponekad nismo", rekao je jedne prilike Steve Jobes.

Mnogo češće on je bio u pravu. Tim Bajarin je predsjednik Kreativne strategije, istraživačke i savjetodavne kompanije:

"Ako pratite lidere u oblasti tehnologije, oni su pravi sretnici ako imaju jedan hit u životu. Steve Jobs je imao Apple 2, MAC, iPod, iPhone, iPad i Pixar."

Sve su to globalno prepoznatljiva imena. I zbog toga su neki Applovi korisnici zabrinuti što Jobs napušta mjesto direktora, mada ostaje predsjednik Upravnog odbora.

Naoto Fujiwara, u Tokiju, u Japanu kaže:

Odlazi čovijek koji je zauvijek promjenio svijet tehnologije
Odlazi čovijek koji je zauvijek promjenio svijet tehnologije

"Applov najveći uspjeh je u tome da je uvijek stvarao nove proizvode i strahujem da to sada može biti usporeno."

Jobsov posao preuzima tehnički direktor, Tim Cook, 13-to godišnji veteran kompanije, koji je širom svijeta stekao priznanje medju korisnicima Applovih proizvoda.

"Kompanija neće odustati od kineskog tržišta. Postoji još dosta prostora na tom tržištu i vjerujem da će nastojati da budu još prisutniji", kaže u Shangaju, Zhang Jie.

Trenutno u Kini postoje dvije Applove prodavnice. Industrijski analitičari su nekada pogrešno predvidjeli da će prva takva prodavnica u Sjedinjenim Državama propasti. Danas ih, medjutim, ima 330 u 11 zemalja svijeta. Svaka od njih ima odjel eksperata za održavanje i podršku i prodavače koji prvo pitaju - Šta želite da radite sa tehnologijom?

Isto pitanje na koje je Steve Jobs odgovarao 35. godina.

XS
SM
MD
LG