Linkovi

Odlazi čovijek koji je zauvijek promjenio svijet tehnologije


Steve Jobs
Steve Jobs

Steve Jobs će zauvijek biti upamćen kao čovjek koji je omogućio svim ljudima, ne samo expertima, da se koriste tehnologijom. On je ikona tehnologije i svijeta osobnih kompjutera.

"Mi jednostavno nastojimo napraviti proizvod za koji mislimo da je izvanredan i da ga ljudi žele. Ponekad smo u pravu ponekad nismo", rekao je jedne prilike Steve Jobes.

Mnogo češće on je bio u pravu. Tim Bajarin je predsjednik Kreativne strategije, istraživačke i savjetodavne kompanije:

"Ako pratite lidere u oblasti tehnologije, oni su pravi sretnici ako imaju jedan hit u životu. Steve Jobs je imao Apple 2, MAC, iPod, iPhone, iPad i Pixar."

Sve su to globalno prepoznatljiva imena. I zbog toga su neki Applovi korisnici zabrinuti što Jobs napušta mjesto direktora, mada ostaje predsjednik Upravnog odbora.

Naoto Fujiwara, u Tokiju, u Japanu kaže:

Odlazi čovijek koji je zauvijek promjenio svijet tehnologije
Odlazi čovijek koji je zauvijek promjenio svijet tehnologije

"Applov najveći uspjeh je u tome da je uvijek stvarao nove proizvode i strahujem da to sada može biti usporeno."

Jobsov posao preuzima tehnički direktor, Tim Cook, 13-to godišnji veteran kompanije, koji je širom svijeta stekao priznanje medju korisnicima Applovih proizvoda.

"Kompanija neće odustati od kineskog tržišta. Postoji još dosta prostora na tom tržištu i vjerujem da će nastojati da budu još prisutniji", kaže u Shangaju, Zhang Jie.

Trenutno u Kini postoje dvije Applove prodavnice. Industrijski analitičari su nekada pogrešno predvidjeli da će prva takva prodavnica u Sjedinjenim Državama propasti. Danas ih, medjutim, ima 330 u 11 zemalja svijeta. Svaka od njih ima odjel eksperata za održavanje i podršku i prodavače koji prvo pitaju - Šta želite da radite sa tehnologijom?

Isto pitanje na koje je Steve Jobs odgovarao 35. godina.

XS
SM
MD
LG