Linkovi

Istraživanja na osnovnoj ćeliji spasavaju živote


Istraživanja na osnovnoj ćeliji spasavaju živote
Istraživanja na osnovnoj ćeliji spasavaju živote

Američka vlada će ponovo, barem za sada, početi finansirati istraživanja na matičnim ćelijama ljudskih embriona. Apelacioni sud u Sjedinjenim Državama je odobrio istraživanja dok sudija ne sasluša sve strane i njihove argumente u toku narednih nekoliko nedelja.

Evo i primjera iz medicine:šesnaestogodišnja Katie Cramer boluje od leukemije i hitno joj je potrebna transplantacija koštane srži. U potrazi za donatorom, njena majka Sherri Cramer u julu je otputovala u jedangrad u južnoj Kini - mjesto gde je Katie usvojena.

Majka Sherri Cramer objašnjava:
Bez koštane srži ili transplantacije matičnih ćelija, ona neće preživjeti.

Većina stanovnika grada Liuzhou izašla je u susret i pristala na testiranje krvi, koje se i dalje obavlja u nadi da će nečiji genetski kod biti isti kao i kod Kattie. Ljekari još uvijek nisu imali sreće da pronadju savršenu kombinaciju. Transplantacija koštane srži je samo jedan od primjera kako terapija matičnim ćelijama već pomaže pacijentima.

Predsjednik Obama radi na tome da se istraživanje proširi korišćenjem matičnih ćelija ljudskih embriona.

On je prošle godine potpisao izvršnu naredbu kojom su dodijeljena dodatna finansijska sredstva za takvu vrstu istraživanja. Zagovornici kažu da bi matične ćelije ljudskih embriona jednog dana mogle pomoći ljekarima da izliječe povrijede kičme i oboljenja kao što je Parkinsonova bolest. Drugi medjutim smatraju da se uništavanjem ljudskih embriona uništavaju ljudska bića. I pored toga što bi naučnici željeli vidjeti više novca federalne vlade u svojim laboratorijama za istraživanje matičnih ćelija, neki naučnici kažu da je malo vjerovatno da će te ćelije početi da se primjenjuju u ljekarskoj praksi.

Tim McCaffrey, Univerzitet George Washington:
Kada se matične ćelije ljudskih embriona unesu u ljudsko tijelo, one imaju tendenciju napraviti novi embrion. Žele formirati cijelo novo tijelo.

Profesor McCaffrey kaže da prava vrijednost istraživanja na matičnim ćelijama ljudskih embriona leži u tome da tako učimo o procesu razvitka.

Najvažniji dio istraživanja koji zavisi od toga, jest najraniji period u životu matične ćelije, tačnije njenih prvih nekoliko , da kažemo , odluka koji jajnu ćeliju pretvaraju u embrion. Biolozi koji se bave razvitkom, proučavaju kako ćelija srca postane srce, ili kako ćelija mozga postane neuron. Eto, ti najraniji izbori imaju najviše utjecaja.


Jednom kada budu potpuno razumjeli taj proces, naučnici smatraju da će i sami moći vršiti regeneraciju ćelije, što bi moglo voditi do lijeka protiv Parkinsonove i drugih bolesti.
XS
SM
MD
LG