Linkovi

Objavljen zvještaj State Departmenta o terorizmu u svijetu


Danas je američki State Department izdao svoj godišnji izvještaj o terorizmu u svijetu, kojim se predstavlja godišnja procjena državnog tajništva o trendovima i dogadjajima u polju medjunarodnog terorizma u periodu izmedju 1 januara i 31 decembra 2012. godine.

Kada je u pitanju BiH, izvještaj State Departmenta kaže da je zemlja povećala svoju kontra-terorističku sposobnost u 2012. i ostala kooperativan partner kada su u pitanju medjunarodna pitanja terorizma. Udružene snage za borbu protiv terorizma u BiH nastavljaju poboljšavati koordinaciju medju mnogobrojnim sigurnosnim i policijskim jedinicama kako bi se bolje nosili sa potencijalnim terorističkim prijetnjama.

Takodjer se kaže da su vanjski utjecaji nasilne islamističke ideologije , kao i prisutnost nasilnih ekstremističkih grupa na području bivše Jugoslavije, u 2012. predstavljali izvore potencijalnih prijetnji terorizmom u BiH.

U izvještaju se izmedjuostaloga navodi da je Iran kao država ponovno počeo sponzorirati terorizam, putem specijalnih snaga Islamske revolucionarne garde, a posebno se navode i aktivnosti iranskog saveznika Hezbollaha, sa sjedištem u Libanu. I Iran i Hezbollah nastavljaju , kaže se u izvještaju, pružati podršku režimu Bashara al Assada u Syriji, koji nastavlja brutalnu borbu protiv sirijskog naroda.

U izvještaju takodjer stoji da je srž Al Qaide u Pakistanu nastavila slabiti, usljed gubitka vrhovnog liderstva. Medjutim, gubitak lidera je ogranke Al Qaide učinio neovisnijim, i oni sada postavljaju vlastite ciljeve i odlučuju o vlastitim metama.
Iako su se teroristički napadi dogodili u 85 različitih zemalja u 2012. godini, geografski su oni bili centralizirani na odredjeno područje, te se oko pola od svih napada, više od pola pogibija i povrijeda dogodilo u samo tri zemlje: Pakistanu, Iraku i Afghanistanu.

Kompletan izvještaj se može naći na internet stranici State Deptartmenta: state.gov.
XS
SM
MD
LG