Linkovi

State Department: Stanje vjerskih sloboda u osam zemalja svijeta "posebno zabrinjavajuće"


State Department: Stanje vjerskih sloboda u osam zemalja svijeta "posebno zabrinjavajuće"
State Department: Stanje vjerskih sloboda u osam zemalja svijeta "posebno zabrinjavajuće"

U dijelu izvješća o Hrvatskoj spominje se da je bilo društvenog zlostavljanja i diskriminacije koja se temeljila na vjerskoj pripadnosti ili praksi

Američko Državno tajništvo obvezatno je svake godine podnijeti Kongresu izvješće o vjerskim slobodama u svijetu. Danas je objavljeno izvješće za drugo polovicu prošle godine u kojem se stanje vjerskih sloboda u osam zemalja proglašava "posebno zabrinjavajućim". U poglavlju o Hrvatskoj kaže se da je bilo izvješća o društvenom zlostavljanju i diskriminaciji koja se temeljila na vjerskoj pripadnosti ili praksi.

Godišnje izvješće priređuje Ured za međunarodne vjerske slobode Državnog tajništva, a na temelju procjena koje izrađuju američka veleposlanstva diljem svijeta. Osam zemalja koje je državna tajnica Hillary Clinton proglasila "posebno zabrinjavajućim" su Burma, Kina, Eritreja, Iran, Sjeverna Koreja, Saudijska Arabija, Sudan i Uzbekistan.

Predstavljajući izvješće državna tajnica je podsjetila da je zaštita vjerskih sloboda jedno od temeljnih načela Sjedinjenih Država. "Ako se osvrnemo diljem svijeta vidjet ćemo mnoge zemlje koje ne poštuju najtemeljnije vjerske slobode svojeg naroda: pravo da vjeruju u skladu sa svojom savješću, uključujući i pravo da ne vjeru, odnosno, da ne slijede vjeru koju favorizira njihova vlada, pravo da svoju vjeru mogu prakticirati slobodno ne riskirajući da zbog toga budu diskriminirani, uhićeni ili zlostavljani, te pravo da svoju djecu podučavaju svojoj vjerskoj tradiciji“.

U izvješću se također kaže da su vjerske manjine u mnogim zemljama sučeljene sa zabranama i zastrašivanjem. U Egiptu, Afganistanu, Sudanu, Vijetnamu i Kini kršćani su sučeljeni s diskriminacijom, nasiljem i ograničavanjima vlade. Druge manjine, koje su česta meta napada, su budisti iz Tibeta, ujgurski muslimani, Ahmadi i Bahaji, a antisemitizam se i dalje pojačavao prošle godine na svim kontinentima.

"Objavljujući ovo izvješće" - rekla je državna tajnica Clinton – "mi potvrđujemo stav da vjerska tolerancija ima veliku ulogu u izgradnji harmoničnog i stabilnog društva. Mržnja i netolerancija destabiliziraju. Kad vlade napadaju slobodu vjerskog izražavanja, kad političari i osobe iz javnog života pokušavaju koristiti vjeru kao političko pitanje, ili kad društva ne poduzimaju korake kako bi se osudio vjerski dogmatizam i spriječila diskriminacija temeljena na vjerskom identitetu, tad osokoljuju ekstremiste i dolijevaju ulje na vatru vjerskog sukoba“.

U poglavlju o Hrvatskoj izvješće Državnog tajništva o vjerskim slobodama podsjeća da Ustav i drugi zakoni štite vjersku slobodu u zemlji, a vlada općenito uzevši provodi te zakone. Tijekom razdoblja koje obuhvaća novo izvješće nije bilo promjene statusa vjerskih sloboda od strane vlade. Međutim, bilo je izvješća o društvenom zlostavljanju ili diskriminaciji koja se temeljila na vjerskoj pripadnosti ili praksi. Srpska pravoslavna crkva javlja o verbalnim napadima na svećenstvo u području Knina.

Dužnosnici ove crkve kritizirali su neefikasnost vlade u istragama ovih slučajeva, a počinioci rijetko iziđu pred lice pravde. U izvješću se također spominje da je u kolovozu prošle godine bilo oštećeno šest grobova i križeva na pravoslavnom groblju u Benkovcu. Spominje se antisemitski ispad kad je na FaceBooku objavljena fotografija čovjeka koji pozdravlja nacističkim pozdravom ženu koja nosi Hitlerovu masku ispred zgrade židovske zajednice u Osijeku. Iako u Hrvatskoj nema službene vjere – kaže se u izvješću Državnog tajništva – Rimokatolička crkva prima financijsku pomoć vlade i druge pogodnosti.

U Hrvatskoj je na kraju prošle godine bilo 42 registrirane vjerske zajednica, a njih 18 je čekalo na registraciju. Restitucija imovine koju su nacionalizirali jugoslavenski komunisti i dalje predstavlja veliki problem, kaže se u poglavlju o Hrvatskoj u godišnjem izvješću američkog State Departmenta o stanju vjerskih prava u svijetu.

XS
SM
MD
LG