Linkovi

State Department zabranio ulazak u SAD bivšem komandantu srpske Žandarmerije


Bivši general srpske policije i komandant Žandarmerije Goran Radosavljević Guri, 24. oktobra 2003. godine (Foto: AP/Darko Vojinović)
Bivši general srpske policije i komandant Žandarmerije Goran Radosavljević Guri, 24. oktobra 2003. godine (Foto: AP/Darko Vojinović)

SAD su zabranile su ulaz u SAD bivšem komandantu srpske Žandarmerije Goranu Radosavljeviću - Guriju, zbog, kako se navodi u saopštenju State Departmenta, umiješanosti u grubo kršenje ljudskih prava.

Radosavljević je javno označen prema Zakonu o operacijama u inostranstvu i povezanim programima State Departmenta, sekciji 7031(c), koja omogućava da u slučajevima, kada državni sekretar ima pouzdane informacije da su strani zvaničnici umiješani u značajnu korupciju ili gruba kršenja ljudskih prava, ti pojedinci i njihova najbliža porodica nemaju pravo ulaska u SAD.

Protiv Radosavljevića, kako navodi State Department, postoje kredibilni dokazi da je umiješan u ubistvo braće Bitići, trojice Amerikanaca albanskog porijekla u Srbiji, poslije rata na Kosovo 1999. godine.

Prema istom zakonu, državni sekretar je dužan da javno ili privatno označi te zvaničnike i njihove članove porodice. Pored toga što je označen Radosavljević, State Department je takođe javno označio njegovu suprugu Svetlanu Radosavljević i kćerku Anu Radosaveljević.

“Ne želim da reagujem na takvu vest, niti me interesuje niti me pogađa takva odluka”, rekao Radosavljević za Radio Slobodna Evropa nakon što je objavljena informacija da ga je Stejt dipartment označio kao “učesnika u teškim kršenjima ljudskih prava".

Odbacio je bilo kakvu odgovornost za smrt braće Bitići.

“Dao sam izjave istražnim organima, hiljadu puta sam o tome pričao, tako da je nonsens da govorim o tome uopšte”, rekao je Radosavljević.

XS
SM
MD
LG