Linkovi

State Department: Vlasti u Srbiji da istraže navode OSCE-a o izborima


Amblem State Departmenta (AP/Mandel Ngan)
Amblem State Departmenta (AP/Mandel Ngan)

Američki State Department pozvao je vlasti u Srbiji da sarađuju sa misijom OSCE-a na istraživanju tvrdnji o izbornim nepravilnostima, ističući da je nasilje prema novinarima, posmatračima i izbornim zvaničnicima "neprihvatljivo", kao i da legitimitet demokratskih procesa zavisi od transparentnosti i spremnosti svih učesnika da prihvate izbornu volju.

"Usredsređeni smo na saradnju sa Srbijom na jačanju demokratske vlasti i vladavine prava, unapređenju regionalne saradnje, nastavku ekonomskog rasta i ubrzanju napretka Srbije na putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Budućnost Srbije je na Zapadu", navodi se u pisanom odgovoru State Departmenta na pitanje Glasa Amerike o novim protestima u Beogradu koji su u nedjelju postali nasilni.

U saopštenju se ponovo pozdravljaju "preliminarni zaključci OSCE-ove izborne posmatračke misije da su izbori 17. decembra ponudili biračima izbor političkih alternativa".

"Sa zabrinutošću konstatujemo nalaze OSCE-a da su izbori bili poremećeni brojnim proceduralnim nedostacima, pritiscima na javne službenike i zloupotrebom javnih resursa, te da su ovi faktori, zajedno sa sistemskim prednostima vladajuće stranke, stvorili nepravedne uslove. Sjedinjene Države pozivaju Srbiju da blisko sarađuje sa OSCE-om na rješavanju ovih zabrinutosti", kaže se u odgovoru.

State Department navodi da bi tvrdnje o nepravilnostima, "koje su prijavili OSCE i drugi timovi za posmatranje izbora", trebalo da budu istražene.

"Nasilje usmjereno na izborne organe, novinare i akreditovane posmatrače je neprihvatljivo. Stranke treba da prijave incidente izbornih nepravilnosti putem odgovarajućih pravnih kanala. Legitimnost demokratskih procesa zavisi od transparentnosti i od spremnosti svih stranaka, bilo da pobjeđuju ili gube, da poštuju volju naroda izraženu na glasanju", zaključuje se u odgovoru State Departmenta.

Najveća opoziciona lista "Srbija protiv nasilja" je poslije parlamentarnih i lokalnih izbora 17. decembra optužila vlast i Srpsku naprednu stranku za krađu i pozvala pristalice na proteste.

Prvih šest dana, protesti u Beogradu su bili mirni, ali je u nedjelju 24. decembra došlo do incidenata. Osam policajaca je povrijeđeno, a 38 osoba privedeno tokom nedjeljnog protesta.

Demonstranti su polomili prozore i stakla na glavnom ulazu u gradsku kuću, prije nego što je policija upotrijebila biber sprej da ih rastjera oko 22 sata. Opozicioni lideri tvrde da su incidente ubacili "provokatori i navijači" koji su došli na protest.

Domaći i međunarodni posmatrači izvijestili su o neregularnostima tokom izbornog procesa, poput kupovine glasova i dovođenja glasača sa strane da glasaju na lokalnim izborima.

Vlast sve optužbe odbacuje kao "laži" i tvrdi da su ovi izbori bili "najčistiji do sada", kao i da opozicije želi da ruši ustavni poredak.

XS
SM
MD
LG