Linkovi

State Department: BiH otvorena za strana ulaganja, ali uz brojne izazove za ulagače


State Department, Washington
State Department, Washington

U godišnjoj analizi investitorske klime u zemljama svijeta , američki State Department ocjenjuje BiH kao zemlju s brojnim problemima, od kojih su neki takvi da bi potencijalne investitore mogli uplesti u nezakonite radnje

Oslanjajući se na metriku i rangiranje nekoliko međunarodnih organizacija, među kojima su Transparency International i njihov Index percepcije korupcije, te Svjetska Banka, i neke druge, State Department je ustvrdio da su nekoliko odlučujućih faktora koji utječu na poslovanje i ekonomiju u Bosni i Hercegovini, izuzetno nestabilni, i osnovni razlog iz kojeg sve relevantnije strane kompanije - čija bi ulaganja mogla pomoći BH ekonomiji - nevoljne da ulažu.

Korupcija - ključni problem

Prvi među tim faktorima je duboko uvriježena korupcija, koja je pervazivna, i odvija se od najnižih do najviših instanci BH društva.

Iako BiH, stoji u izvještaju State Departmenta, de jure nudi liberalan trgovinski režim, i njezina pojednostavljena porezna struktura je medju najnižima u regiji (17 posto PDV-a i 10 posto paušalnog poreza na dohodak) - poslodavci snose veliki teret vlade za socijalne doprinose. Značajno iseljavanje radne snage stvorilo je izazove pri zapošljavanju. Više od 500 poduzeća u državnom vlasništvu i prenapuhani javni sektor istiskuju privatni sektor.

State Department potom objašnjava kako složene institucionalne, političke i teritorijalne strukture BiH kompliciraju ekonomsku klimu zemlje i odvraćaju strane ulagače.

Kao jedan od primjera je činjenica da se entitet Federacija BiH, čija je Vlada u bila tehničkom mandatu od izbora 2018. godine, i dalje suočava sa značajnim izazovima u formiranju funkcionalne vlasti.

Etničke napetosti su visoke dok se etnonacionalističke stranke bore da osiguraju ili zadrže kontrolu nad određenim institucijama.

U tom kontekstu, institucije na državnoj razini postigle su mali napredak u provođenju potrebnih reformi za jačanje poslovnog okruženja” , kažu iz State Departmenta.

Također je naglašeno da uz ukorijenjenu korupciju na svim nivoima, politčka situacija dodatno komplicira svaku mogućnost boljih i većih ulaganja. “ Potezi entiteta RS da protuustavno preuzme kontrolu nad državnom imovinom i prijetnje predsjednika RS Milorada Dodika da će odvojiti RS od BiH također su povećali napetosti. Ove radnje, u kombinaciji s naporima RS da formira paralelne institucije na entitetskoj razini, kao što je Agencija za lijekove i medicinsku opremu RS, prijete stvaranjem pravnih nejasnoća koje dodatno kompliciraju poslovno okruženje, remete ekonomiju i koče ulaganja.”

Nezdravo okruženje, opasnost za investitore

Stručnjaci iz State-a takodjer naglašavaju da “... rascjepkana vlada BiH nema niti kapacitet niti političku volju da se posveti pružanju odgovarajućih poticaja ili zdravog poticajnog okruženja za ulagače. “

Što je posebno zanimljivo, State Department otvoreno upozorava u analizi potencijalne strane investitore da , kako stoji “ …izbjegavaju izlaganja pojedincima i subjektima pod sankcijama SAD-a ….kako bi se izbjeglo upletanje u potencijalni nezakonit i/ili neustavan aranžman.”

Jedan od zaključaka je da se, prema procjenama Svjetske banke, očekuje da će realni BDP porasti za 2,5 posto u 2023. i 3 posto u 2024., ali se dodaje da su sveukupni izgledi za njegov ekonomski oporavak ometeni sve lošijim vanjskim okruženjem, povišenom inflacijom i strožim komercijalnim uvjetima financiranja. State Department također kaže da “Očekivano ekonomsko usporavanje u 2023. na izvoznim tržištima eurozone također predstavlja ozbiljne rizike, jer je BiH usko povezana s europskim lancima vrijednosti i prvenstveno izvozi robu, a ne usluge.”

Jedan od zaključaka jest da su i američka ulaganja BiH niska, te da je većina američkih tvrtki u BiH predstavljena malim prodajnim uredima koji su koncentrirani na prodaju američke robe i usluga, uz minimalna dugoročna ulaganja.

“Bosna i Hercegovina bori se s privlačenjem stranih ulaganja….jer složeni radni i mirovinski zakoni, nepostojanje jedinstvenog gospodarskog prostora te neadekvatna sudska i regulatorna zaštita, među ostalim izazovima, odvraćaju ulaganja…..dok zemlja ne održava stalni, službeni dijalog sa stranim ulagačima….sporadično, visoki vladini dužnosnici daju medijske izjave pozivajući strana ulaganja u energetiku, transport i poljoprivredu; međutim, najave su rijetko potkrijepljene opipljivim, komercijalno isplativim mogućnostima ulaganja.”

State Department podsjeća investitore i na postojanje tzv Bijele Knjige, koju objavljuje Vijeće stranih investitora (FIC), poslovno udruženje koje zastupa interese stranih investitora prisutnih u BiH. Bijela Knjiga je dokumenat koji se bavi ključnim problemima i preprekama s kojima se investitori susreću u BiH i daje detaljne preporuke za poboljšanje investicijske klime u cilju stvaranja boljih poslovnih uvjeta za strane i domaće investitore.

XS
SM
MD
LG