Linkovi

Američki State Department ističe hitne prijetnje globalnim ljudskim pravima


Državni sekretar Antony Blinken govori o nedavno objavljenim Državnim izvještajima o praksi ljudskih prava za 2023. tokom brifinga u State Departmentu u Washingtonu, 22. aprila 2024.
Državni sekretar Antony Blinken govori o nedavno objavljenim Državnim izvještajima o praksi ljudskih prava za 2023. tokom brifinga u State Departmentu u Washingtonu, 22. aprila 2024.

Američki State Department je u ponedjeljak objavio svoje godišnje izvještaje o praksi ljudskih prava, u kojima se navodi ruska invazija na Ukrajinu, građanski rat u Sudanu i rat između Izraela i Hamasa kao samo neke od najvećih globalnih zabrinutosti za ljudska prava.

Prilikom sastavljanja ovih … [izvještaja] crpili smo iz raznih vjerodostojnih izvora zasnovanih na činjenicama, uključujući izvještaje vladinih agencija, nevladinih organizacija i medija,” rekao je državni sekretar Antony Blinken u online izjavi.

Godina obuhvaćena izvještajima, 2023., poklopila se sa 75. godišnjicom Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima Ujedinjenih naroda. Izvještaji su zasnovani na međunarodno priznatim ljudskim pravima navedenim u deklaraciji, između ostalih sporazuma.

U predgovoru izvještaja, Blinken je najprije naveo rusku invaziju na Ukrajinu kao značajno kršenje ljudskih prava. “Nepoštivanje i prezir Kremlja prema ljudskim pravima su u potpunosti vidljivi”, rekao je on, navodeći njegovu upotrebu nasilja nad građanima kao “oruđe ratovanja”.

On je također govorio o građanskom ratu u Sudanu kao o značajnoj prijetnji ljudskim pravima, dodajući da su obje strane u sukobu "ispustile užasno nasilje, smrt i uništenje".

Sukob Izraela i Hamasa također izaziva "duboko zabrinjavajuću zabrinutost za ljudska prava", rekao je Blinken. Dodao je da su SAD osudile terorističke napade Hamasa 7. oktobra, istovremeno pozivajući Izrael da u svom odgovoru minimizira štetu civilima.

Blinken je također razgovarao o iranskom gušenju svojih građana - posebno žena - kao prijetnji ljudskim pravima. Dodao je da izvještaj pokriva suzbijanje ženskih prava u Afganistanu pod vlašću talibana, tretman Kine prema većinskom muslimanskom Ujgurskom stanovništvu i maltretiranje političkih zatvorenika na Kubi.

Uprkos ovim kršenjima ljudskih prava, „ohrabrujući razvoj događaja takođe se može naći u ovom izvještaju“, rekao je Blinken.

Blinken je opisao napredak Kenije, Japana, Estonije i Slovenije u unapređenju LGBTQI+ prava, kao i napredak koji je postigao Jordan u unapređenju prava osoba s invaliditetom. On se također osvrnuo na napredak Meksika u sprovođenju reformi rada kako bi se poboljšali uslovi rada.

"Ove svijetle tačke su važan podsjetnik da je napredak u ljudskim pravima zaista moguć, sve dok predani pojedinci u svakom dijelu svijeta nastave da rade na održavanju temeljnog dostojanstva svih ljudi", rekao je.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG