Linkovi

State Department: Razočarani smo zbog akcije kosovske policije u bankama na sjeveru Kosova


State Department (Foto: AP/Mandel Ngan)
State Department (Foto: AP/Mandel Ngan)

Američki State Department saopštio je u ponedeljak da je razočaran “što je Policija Kosova preduzela akciju u finansijskim institucijama na sjeveru Kosova po nalogu Ministarstva unutrašnjih poslova”.

Pitanja u vezi sa ovim kancelarijama bila su predmet dugih diskusija u okviru dijaloga koji vodi Evropska unija. Ova akcija nije koordinirana sa međunarodnim partnerima i eskalira tenzije. To podriva percepciju o dobroj vjeri Kosova u rješavanju otvorenih pitanja sa Srbijom kroz dijalog koji vodi EU”, navodi se u odgovoru portparola State Departmenta Glasu Amerike.

Policija Kosova saopštila je da je na sjeveru Kosova u ponedeljak zatvoreno šest filijala banke Poštanske štedionice. Kako je navedeno, na bankama su postavljena zvanična obilježja za njihovo zatvaranje, a sve "dalje policijske radnje će se sprovoditi u saradnji i koordinaciji sa pravosudnim organima".

“Vlada SAD je dosljedno pozivala na koordinaciju između naših vlada kako bi podržala napredak Kosova na njegovom euroatlantskom putu, a posljednji put je to uradila podsekretarka Elizabet Alen na svom sastanku sa premijerom (Aljbinom) Kurtijem 19. maja”, navode u State Departmentu.

Ponavljaju i “jasnu zabrinutost” SAD zbog primjene izmijenjene uredbe Centralne banke Kosova koja ograničava uvoz i upotrebu srpskog dinara na Kosovu.

“Pozivamo vladu Kosova da se vrati konstruktivnom angažovanju u dijalogu uz posredovanje EU kao odgovarajućem kanalu za rješavanje pitanja u vezi sa normalizacijom odnosa između Kosova i Srbije i da se pozabavi osnovnim potrebama svih svojih građana - uključujući i one iz srpske manjine - negativno pogođenim nedavnim promjenama valutnih propisa”, kažu iz Sate Departmenta za Glas Amerike.

Akcija je, kako prenose mediji, pozivajući se na zamjenika regionalnog komandira Policije Kosova Vetona Eljšanija sprovodena u opštinama Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, na osnovu naloga tužilaštva i informacija da se tu odvijaju nezakonita poslovanja.

Preko Banke Poštanska štedionica isplaćuju se socijalna davanja, dječiji i roditeljski dodaci i ostale naknade koje za građane na Kosovu isplaćuje Srbija.

Đeljalj Svećlja, ministar unutrašnjih poslova Kosova objavio je na Facebooku da je “u cilju utvrđivanja zakonitosti, nakon komunikacije i zahtjeva nadležnih institucija i ovlašctenja tužioca, Kosovska policija u saradnji sa Poreskom upravom Kosova, u četiri opštine na sjeveru Kosova, izvršila kontrolu i zatvaranje šest jedinica takozvane Poštanske štedionice (Banka Poštanske Štedionice) kao nelegalne finansijske institucije Srbije u Republici Kosovo”.

“Vladavina zakona i reda, usluga svim građanima bez ikakve razlike i dalje će biti naš cilj kojem smo se kontinuirano zalagali. Čestitam svim institucijama na saradnji i prikazanom uspjehu”, napisao je Svećlja.

Prema odluci Centralne banke Kosova, euro je postao jedina zvanična valuta od 1. februara - što znači da je u platnom prometu ukinuta upotreba nacionalne srpske valute dinara.

Odluka je izazvala burne reakcije zvaničnog Beograda, ali i znatnu zabrinutost srpske zajednice na Kosovu kojoj Srbija iz budžeta isplaćuje plate, penzije, socijalnu pomoć i druga primanja.

Kritikovali su je i međunarodni partneri, uključujući SAD, zbog načina na koji je saopštena i kratkog roka datog za njenu primjenu.

XS
SM
MD
LG