Linkovi

State Department: Podržavamo Schmidta, uključujući provedbu Bonskih ovlasti


State Depatment
State Depatment

Sjedinjene Države pozdravljaju odluku UN-a da se obnovi mandat misije EUFOR-a po nazivu ALTHEA, u BiH, stiže danas iz State Departmenta.

Pozdravljajući ovu akciju, glasnogovornik State Departmenta Ned Price kaže, izmedju ostalog, da je Ured Visokog predstavnika civilna ravnoteža vojnoj misiji EUFOR-a, i igra ključnu ulogu u osiguranju stabilnosti u BiH.

U saopćenju glasnogovornika State Departmenta također stoji da Sjedinjene države čvrsto podržavaju rad visokog predstavnika Christiana Schmidta, i njegove ovlasti da provodi odluke važne za napredak BiH, uključujući provedbu Bonskih ovlasti „sve dok se Program 5+2 u potpunosti ne provede, a BiH postane mirna, suverena država s teritorijalnim integritetom i neometanim putem ka integraciji u Evropu”.

„Žao nam je”, stiže iz State Departmenta, „da Vijeće Sigurnosti nije bilo u stanju čuti riječi visokog predstavnika tijekom sjednice na kojoj je usvojena rezolucija o obnovi misije.”

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG