Linkovi

Američke pohvale i kritike za BiH u borbi protiv terorizma


Sate Department
Sate Department

State Department u posljednjem globalnom izvještaju o terorizmu iznio je pohvale i kritike na račun Bosne i Hercegovine (BiH).

Koordinacija policijskim i sigurnosnim agencijama i međusobna razmjena informacija slabija je strana, a pozitivna se ogleda u posvećenosti BiH u borbi protiv terorizma i napretku na nekim poljima.

Radna grupa za borbu protiv terorizma predvođena Tužilaštvom BiH zadužena za poboljšanje koordinacije sigurnosnih i policijskih agencija nastavila je zakazuje, konstatovao je State Department u izvještaju.

„Većina problema koordinacije i saradnje u BiH rezultat su ličnih, političkih i institucionalnih rivaliteta koje postoje između agencija za sprovođenje zakona i državnog tužilaštva”, navodi se u izvještaju.

Obrazlaže se slabija saradnja entitetskih službi za sprovođenje zakona u razmjeni informacija, a što će, kako se kaže u izvještaju, i dalje onemogućavati koordinirani odgovor.

I dok se planira poboljšanje komunikacionog sistema Centra za hitne operacije Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, State Department kaže da sistemi za hitne reakcije nedostaju u većem dijelu zemlje, kao i da agencije za sprovođenje zakona nisu potpuno opremljene i obučene za reakciju poput terorističkog napada ili prirodne katastrofe.

Uz nedostatke koji su navedeni, State Department navodi da je BiH „ostala kooperativan partner u borbi protiv terorizma i nastavila ostvarivati napredak povećavajući kapacitete u borbi protiv terorizma”.

„Agencije za sprovođenje zakona u BiH su uglavnom pratile osumnjičene za terorizam iz inostranstva”, obrazloženo je u izvještaju.

U dijelu koji se tiče borbe protiv nasilnog ekstremizma, State Department konstatuje da su vjerske zajednici nastavljaju rad na promovisanju tolerancije.

„Nasilna ekstremistička ideologija i regionalne nacionalističke ekstremističke grupe i dalje su potencijalni izvori nasilnog ekstremizma u BiH”, zaključuje State Department.

Pred državnim pravosuđem je procesuirano i osuđeno više od 20 osoba zbog javnog podsticanja za pridruživanje Islamskoj državi u Siriji, organizovanju, odlascima i pokušajima.

Kazne su uglavnom ispod zakonskog minumuma i kreću od jedne do sedam godina zatvora. Tužilaštvo BiH navodi da su najefikasniji po tom pitanju. Trenutno nema aktivnih sudskih procesa.

Za State Department kazne nisu adekvatne.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG