Linkovi

DRAGAN MEKTIĆ: Terorizam mijenja način svog djelovanja


Mektić: Teroristi su prešli na nove načine izvršenja terorističkih akata
Mektić: Teroristi su prešli na nove načine izvršenja terorističkih akata

Sinoć su u Sarajevu, kako je potvrdio ministar sigursnosti Bosne i Hercegovine (BiH), Dragan Mektić, policijske agencije uhapsile osobu koja se povezuje sa “Islamskom državom” (ISIL).

Kako je rekao, uhapšeni muškarac je jutros deportovan, a zabranjen mu je ulazak nazad u BiH.

“Došli smo informacije da se radi o osobi bliskoj ISIL-ovim strukturama. Rano jutros je vraćena iz BiH, a vjerujemo da je došao da pokuša boravak iskoristiti u neku terorističku aktivnost. Za sada je prepoznat i neće moći ući u BiH u budućnosti", kazao je Mektić.

Ministar je ponovio da terorizam postaje sve veća prijetnja u Evropi, ali da zbog prošlosti, u Bosni i Hercegovini postoje osobe koje se povezuju sa terorističkim organizacijama zbog čega, kako kaže, postoji stalna diskusija o tome da li je BiH “teroristička zemlja”.

“Terorizam ne miruje, on produbljuje način svog djelovanja i mijenja način svog rada”, upozorio je Mektić.

U proteklom periodu sigurnosne agencije su postigle zadovoljavajuće rezultate u prevenciji terorističkih aktivnosti. Međutim, nijedna zemlja ne smije eliminisati prijetnju takve vrste, pa tako ni BiH, kazao je Mektić.

“Teroristi su prešli na nove načine izvršenja terorističkih akata. Suština borbe protiv terorizma je da dođete do informacije prije nego što dođe do terorizma", napominje ministar sigurnosti.

Mektić se osvrnuo i na požare koji zadnji nekoliko dana prijete stanovnicima nekih dijelova Hercegovine, a koji su do sada prouzrokovali veliku materijalnu štetu.

Naglasio je još jednom kako politika ne smije stajati na putu rješavanja problema, pogotovo ako se radi o prirodnim katastrofama.

"Ugrožena je lična imovina građana. Još jednom apelujem na sve političke strukture da požari ne smiju biti u političkom kontekstu”, rekao je Mektić naglasivši kako je važno zajednički i sa svim kapacitetima raditi na prevenciji požara.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG