Linkovi

Stanovnici ruralne Floride bez struje i krova nad glavom poslije uragana


Razrušene kuće u Signal Coveu, na Floridi, posle prolaska uragana Idalia (Foto: Miguel J. Rodriguez Carrillo / AFP)
Razrušene kuće u Signal Coveu, na Floridi, posle prolaska uragana Idalia (Foto: Miguel J. Rodriguez Carrillo / AFP)

Udar uragana Idalia primorao je stanovnike manjih zajednica na Floridi da traže novo mjesto za život dok traje obnova i da nedjeljama strpljivo čekaju da se obnovi snabdijevanje električnom energijom nakon što su snažan vjetar i poplave uništili elektromrežu.

Idalia je kopno pogodila u srijedu, u rijetko naseljenom regionu Big Bend na Floridi, gdje su ribarska mjesta povezana močvarama.

U petak su bile vidljivije posljedice katastrofe. Lokalna elektrodistribucija upozorila je 28.000 potrošača u četiri okruga na Floridi da će možda dobiti struju tek za dvije nedjelje.

Zvaničnici su obećali da će tokom vikenda dopremiti prikolice za smještaj stanovnika područja,koje je bilo siromašno i prije udara uragana.

Mjesto Horseshoe Beach, na Floridi, poslije udara uragana Idalia. (Foto: REUTERS/Cheney Orr)
Mjesto Horseshoe Beach, na Floridi, poslije udara uragana Idalia. (Foto: REUTERS/Cheney Orr)

"Obnovićemo sve. Nastavićemo da pecamo i da uživamo u ulovljenoj ribi", kaže agent za nekretnine Jimmy Butler, koji živi u mjestu Horseshoe Beachu, gdje je pričinjena velika šteta.

Idalia je prešla na kopno u srijedu blizu Keaton Beach, praćena vjetrovima jačine 200 kilometara na sat, i izazvala ogromne poplavne talase. Oluja je zatom razorila ruralne djelove Floride i južnu Georgije.

Oko 120.000 domova i radnji u obje države i dalje je bez struje, pokazuju podaci vebsajta "PowerOutage.us".

Stanovnici pogođenog područja, od kojih se većina evakuisala iz priobalnog dijela prije ili tokom oluje, pomagali su jedni drugima da uklone otpad ili sakupe ličnu imovinu.

Jedan stanovnik Georgije poginuo je kada je stablo palo na njega dok je pokušavao da ukloni drugo s puta. Američki predsjednik Joe Biden planira da Floridu posjeti u subotu i obiđe pogođena mjesta sa republikanskim guvernerom Ronom DeSantisom.

Stanovnici Horseshoe Beach čiste otpad poslije udara uragana Idalia. ( Foto: AP/Rebecca Blackwell)
Stanovnici Horseshoe Beach čiste otpad poslije udara uragana Idalia. ( Foto: AP/Rebecca Blackwell)

“Želimo da osiguramo da se obnovi snabdijevanje strujom, da se nastave spasilački napori, i da nema smetnji tome", rekao je DeSantis u petak.

Oporavak se nastavlja i u drugim mjestima. U teško pogođenoj Valdosti, u Georgiji, veliki broj potrošača i dalje je bez struje.

Idalia je oslabila u tropsku oluju kada je stigla do Južne Karoline, ali je izazvala velike talase koji su preplavili Charelston i gotovo sve priobalne zajednice.

Idalia se udaljava od SAD, ali meteorolozi upozoravaju da bi ponovo mogla da ojača u tropsku oluju i zahvati Bermude.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG