Linkovi

Najvažnije

update

Stanišiću i Simatoviću po 12 godina zatvora

Jovica Stanišić i Franko Simatović tokom izricanja presude, 30. juni 2021. REUTERS/Piroschka van de Wouw/Pool

Jovic Stanišić i Franko Simatović, bivši zvaničnici Državne bezbjednosti (DB) Srbije, osuđeni na po 12 godina zatvora zbog ratnih zločina u Bosanskom Šamcu, dok su oslobođeni od optužbi za druge zločine u BiH i Hrvatskoj, uključujući da su bili dio udruženog zločinačkog poduhvata.

Optužnica ih tereti za progon, ubistva, prisilno premještanje i deportaciju Hrvata i Muslimana u Hrvatskoj i BiH, od 1991. do 1995. godine, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Zločini u Bosanskom Šamcu

Prema optužnici Haškog tužilaštva, 11. aprila 1992., na poziv lokalnih vođa bosanskih Srba, u Bosanki Šamac su iz Srbije stigle srpske snage, konkretno specijalne jedinice DB-a, navodi BIRN BiH.

Deset dana kasnije, specijalne jedinice DB-a i lokalne snage koje su obučili pripadnici specijalnih snaga DB-a napale su Bosanski Šamac i preuzele kontrolu nad gradom. Civili su, prema optužnici, zatvarani u zgradu policije i obližnje zgrade, i u zgradu Teritorijalne odbrane, gdje su tučeni i na druge načine maltretirani.

Pedesetak bosanskih Hrvata i Muslimana zatvoreni su u poljoprivredni objekat u selu Crkvina, u kojem su tučeni, a namjanje 16 civila je ubijeno.

BIRN BiH javlja da Vijeće konstatuje da su Stanišić i Simatović odgovorni za podržavanje i pomaganje zločina u Bosanskom Šamcu, ali da nisu krivi za planiranje i naređivanje.

Pretresno vijeće je, kako je naveo sudija Burton Hall, utvrdilo da su obojica znali za kampanju progona, ubistava i deportacije nesrpskog stanovništva u Hrvatskoj i BiH u periodu navedenom optužnicom (od 1991. do 1995. godine), ali da nisu bili dio udruženog zločinačkog poduhvata, javlja Radio Slobodna Evropa (RSE).

"Pretresno vijeće nije utvrdilo da su Stanišić i Simatović dijelili namjeru udruženog zločinačkog poduhvata", navodi se u presudi, prenosi RSE.

U kaznu će im se uračunati vrijeme u pritvoru, gdje će ostati do prebacivanja u države u kojima će izdržavati kazne, izvještava BIRN BiH.

Prvostepenu presudu Stanišiću i Simatoviću izreklo je sudsko vijeće kojim predsjedava Burton Hall​, a čine ga sudije Joseph Masanche​ i Seon Ki Park. Na presudu koja bude donijeta tužioci i odbrana imaju pravo žalbe.

Tokom iznošenja završnih riječi tužioci su tvrdili da su dokazali njihovu krivicu za zločine za koje su optuženi – tražeći kaznu doživotnog zavora, dok je odbrana zatražila oslobađajuću presudu.

Reakcije na presudu

Amir Mehmedović, predsednik Udruženja logoraša iz Bosanskog Šamca u sjeveroistočnoj Bosni, za RSE kaže kako se nadao ovakvom ishodu presude. Sud je jedino za zločine u Bosanskom Šamcu utvrdio krivicu Stanišića i Simatovića.

"Značiće nam mnogo, bar da neka pravda postoji, mada to nije ništa za ono što je narod doživio, ali eto, bar smo nešto doživjeli", kaže Mehmedović.

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida, presudu Simatoviću i Stanišiću pratio je u sudnici u Hagu. Za RSE kaže da je najvažnije da su Stanišić i Simatović osuđeni na zatvorske kazne.

"Za ono drugo za šta ih je Tužilaštvo teretilo, navodno nije bilo dokaza, ali mi smo se čuli sa gospodinom Bramercom i ići će žalba Tužilaštva u vezi s ostalim tačkama optužnice za koje su oslobođeni. Ono što je najbitnije u svemu tome je da je kroz ovu presudu dokazano da je Srbija počinila agresiju na BiH", smatra Tahirović.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa" u Hagu je takođe prisustvovala izricanju presude. Za RSE kaže da je ključno to što je dokazana uloga Srbije u ratnim zločinima, iako Stanišić i Simatović osuđeni za zločin nad zarobljenim Srebreničanima.

Tužilaštvo i odbrana o presudi

Nakon osuđujuće presude Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, stigle su reakcija iz Tužilaštva i od Odbrane.

Glavni tužilac Serge Brammertz navodi da su u Tužilaštvu zadovoljni što su nekadašnji zvaničnici Državne bezbjednosti Srbije krivi za neke od zločina navedenih u optužnici.

"Tužilaštvo će pažljivo proučiti pismenu presudu, kada bude dostupna, uzimajući u obzir tačke optužnice za koje Pretresno veće nije utvrdilo da su dokazane van razumne sumnje, i odlučiti postoje li osnovi za žalbu", navodi Brammertz.

BIRN BiH prenosi izjavu branioca optuženog Stanišića, Waynea Jordasha: "Ovo je iznenađujuća presuda... Vijeće je izgleda reklo - mi moramo naći način da opravdamo to što smo im sudili dva puta".

Tok postupka

Ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću posljednji je proces u kom se, prema navodima optužnice, utvrđuje da li su zvaničnici Srbije učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu, koji je predvodio tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević - čiji je cilj bilo uklanjanje većine Bošnjaka i Hrvata sa dijelova teritorija BiH i Hrvatske.

U prethodnom postupku prvostepenom presudom krivice su oslobođeni 2013. godine. Ona je, međutim, ukinuta u decembru 2015. kada je naloženo ponovno suđenje koje je počelo 2017.

Jovica Stanišić i Franko Simatović uhapšeni su marta 2003. godine i prebačeni u pritvor Haškog tribunala.

Od tada ih je sud, više puta tokom procesa, puštao na privremenu slobodu.

Postupak i suđenje protiv njih ukupno traje 18 godina.

See all News Updates of the Day

SAD: Rekord online prodaje za Crni petak uprkos visokoj inflaciji

ilustracija

Kupci u SAD-u potrošili su rekordnih 9,12 milijardi dolara na internetu ovog Crnog petka, pokazao je izvještaj objavljen u subotu, dok su potrošači izdržali pritisak visoke inflacije i zgrabili velike popuste na sve, od pametnih telefona do igračaka.

Online potrošnja porasla je za 2,3% na Crni petak, priopćio je ogranak za podatke i uvide firme Adobe Analytics, zahvaljujući potrošačima koji čekaju na popuste do tradicionalnih dana za kupovinu, unatoč tome što ponude počinju već u oktobru.

Adobe Analytics, koji mjeri e-trgovinu analizom transakcija na web stranicama, ima pristup podacima koji pokrivaju kupovinu kod 85% od 100 najvećih internetskih trgovaca u Sjedinjenim Državama.

Predviđali su da će prodaja na Crni petak porasti za skromnih 1%.

Adobe očekuje da će Cyber ponedjeljak ponovno biti najveći dan za online kupovinu u sezoni, što će dovesti do potrošnje od 11,2 milijarde dolara.

Očekivalo se da će potrošači pohrliti u trgovine nakon što je pandemija prigušila kupnju u trgovinama u posljednje dvije godine, ali Crni petak ujutro zabilježio je manje prometa u trgovinama nego inače uz povremenu kišu u nekim dijelovima zemlje.

Amerikanci su se za prazničnu kupovinu okrenuli pametnim telefonima, a podaci iz Adobea pokazuju da kupovina putem mobitela predstavlja 48% ukupne digitalne prodaje za Crni petak.

Biden i demokrate ponovo traže zabranu automatskog i poluautomatskog oružja

ARHIVA - Poluautomatske puške u prodavnici oružja u Mejnu (Foto: AP/Robert F. Bukaty)

Kada američki predsjednik Džo Bajden govori o "pošasti" oružanog nasilja, često se usredređuje na automatsko i poluautomatsko oružje.

Amerika je to čula stotine puta, između ostalog i ove nedelje poslije pucnjava u Koloradu i Virdžiniji: Predsjednik želi da potpiše zakon o zabrani oružja visokog kalibra sa kapacitetom da ubije veliki broj ljudi veoma brzo.

"Ideja da i dalje dozvoljavamo kupovinu poluautomatskog oružja je bolesna. Jednostavno bolesna. Pokušavaću da se otarasim poluautomatskog oružja", rekao je Biden na praznik Dan zahvalnosti.

Poslije masovnog ubistva prošle subote u gej klubu u Kolorado Springsu, Biden je u saopštenju poručio: "Kada ćemo odlučiti da nam je dosta toga? Moramo da uvedemo zabranu automatskog i poluautomatskog oružja da bi ratno oružje uklonili sa američkih ulica".

Kada Biden i drugi članovi Kongresa govore o automatskom i poluautomatskom oružju, koriste neprecizan termin da opišu oružje visokog kalibra ili poluautomatske puške, kao što je AR-15, koje mogu da brzo ispale 30 metaka bez mijenjanja šaržera.

Zabrana oružja je teško ostvariva u podijeljenom Kongresu. Međutim, Biden i demokrate sve snažnije zahtijevaju oštriju kontrolu oružja - bez jasnih posljedica po izborni rezultat stranke.

Demokratska većina u Predstavničkom domu je u julu usvojila zakonski prijedlog za obnovu zakona o zabrani automatskog i poluautomatskog oružja iz 1990-tih, uz Bidenovu javnu podršku. Predsjednik je takođe promovisao zabranu tokom predizborne kampanje.

Na proteklim izborima, demokrate su ipak zadržale kontrolu nad Senatom, dok su republikanci osvojili najtanju većinu u Predstavničkom domu u protekle dvije decenije.

Prethodno je u junu usvojen dvostranački zakon o kontroli oružja koji odražava napredak koji su aktivisti postizali proteklih godina.

"Mislim da je američka javnost čekala na tu poruku. Birači, naročito oni neopredijeljeni, kao i mladi glasači, roditelji, željeli su da kandidati govore o oružanom nasilju i mislim da se demokrate konačno približavaju stavu javnosti", kaže demokratski senator iz Konetikata Kris Marfi, jedan od vodećih glasova u Senatu za oštriju kontrolu oružja nakon masakra u školi Sandy Hool u Newtownu - gradu u državi koju zastupa - u kojem je 2012. ubijeno 20 djece.

Nešto više od polovine birača želi da kontrola oružja bude strožija širom zemlje, pokazuju rezultati ankete među 94.000 glasača koju je za agenciju AP uradio Nacionalni centar za istraživanje javnog mnjenja (NORC) na Univerzitetu Čikaga. Oko 30 odsto želi da se zadrži postojeća politika u pogledu prava na nošenje oružja, dok samo 14 procenata želi labavije zakone.

Postoji jasna politička podjela. Oko 90 odsto demokrata želi oštrije zakone o kontroli oružja, u poređenju sa 30 odsto republikanaca. Oko polovine republikanaca želi da se zakoni ne mijenjaju, dok je samo četvrtina za to da oni budu manje restriktivni.

Nekada zabranjeno u Sjedinjenim Državama, vatreno oružje visokog kalibra je sada prvi izbor mladića odgovornih za mnoga masovna ubistva. Kongres je dozvolio da ograničenja na proizvodnju i prodaju tog oružja, prvi put uvedena 1994. godine, prestanu da važe deceniju kasnije zbog izostanka dovoljno snažne političke podrške za suprostavljanje moćnom lobiju koji promoviše pravo na nošenje oružja.

Kada je bio guverner Floride, aktuelni republikanski senator Rik Skot potpisao je zakone o kontroli oružja poslije masovnih pucnjava u srednjoj školi Mardžori Stounmen Daglas i u noćnom klubu u Orlandu. Međutim, stalno se protivio zabranama oružja, tvrdeći - poput mnogih republikanskih kolega - da ih većina vlasnika koristi na legalan način.

"Ljudi rade ispravne stvari, zašto biste im oduzeli oružje? To nema smisla", zapitao se Skot tokom pregovora u Senatu o zakonu o oružju.

Ocijenio je da ima smisla da se više pažnje usmjeri na mentalno zdravlje, procjenu problematičnih učenika i raspoređivanje policajaca u školama, uz poruku da bi se trebalo usredsrediti na "stvari koje mogu nešto da promijene".

Zvaničnici organa za sprovođenje zakona dugo su se zalagali za oštrije zakone o kontroli oružja, tvrdeći da su zbog lakog pristupa oružju građani manje bezbjedni, a njihov posao opasniji.

Majk Mur, šef policije Los Anđelesa - treće po veličini policijske snage u zemlji - smatra da ima smisla govoriti o oružju kada je oružano nasilje u porastu širom zemlje, te razmotriti šta vlada može da uradi da bi ulice bile bezbjednije. Zahvalan je što predsjednik Biden često poteže to pitanje.

"To nije jedinstveni slučaj", kaže Mur za pucnjavu u Kolorado Springsu. "Te stvari se dešavaju cijelo vrijeme, u drugim gradovima, gdje se incidenti događaju u bilo kojem trenutku. To zahtijeva da federalna vlada, zakonodavci, promijene nešto", naglasio je Mur.

U utorak, šest osoba ubijeno je u Volmartu u Virdžiniji. Tokom proteklih šest mjeseci, dogodila se masovna pucnjava u prodavnici u Bafalu u Njujorku, zatim masakr djece u školi u Juvaldeu u Teksasu, te masovno ubistvo na paradi povodom Dana nezavisnosti u Hajlend Parku, u Ilinoisu.

Zakon koji je Biden potpisao u julu će, između ostalog, pomoći državama da usvoje zakonske mjere koje vlastima omogućavaju da oduzmu oružje građanima za koje se smatra da su opasni.

Međutim, o zabrani se nikada nije pregovaralo. Prag od 60 glasova u Senatu za razmatranje zakona znači da to moraju da podrže neki republikanci. Većina se tome čvrsto protivila, tvrdeći da je previše komplikovano, naročito dok se širi prodaja, kao i vrste oružja. Danas ima mnogo više različitih vrsta oružja visokog kalibra nego 1994. godine, kada je zabranu potpisao tadašnji predsjednik Bil Klinton.

"Radije ne bih pokušavao da definišem cijelu grupu oružja koje ne bi više bilo dostupno javnosti. Mi koji smo porasli sa oružjem kao dijelom naše kulture - ima nas više miliona, stotina miliona - koristimo ga na zakonit način", rekao je republikanski senator iz Južne Dakote Majk Raunds, koji je lovac i vlasnik nekoliko komada oružja, od koje je neke naslijedio od članova porodice.

U mnogim državama, gdje su uvedene zabrane, restrikcije se osporavaju pred sudovima, naročito poslije presude Vrhovnog suda u junu kojom su proširena prava na nošenje oružja.

"Prilično smo uvjereni, uprkos argumentima druge strane, da su istorija i tradicija, kao i Drugi amandman (Ustava), na našoj strani", kaže Dejvid Vorington, predsjedavajući i glavni pravni zastupnik Nacionalnog udruženja za prava na nošenje oružja.

Bidenovi napori, dok je bio senator, bili su ključni za usvajanje zabrane iz 1990-tih. Bijela kuća saopštila je da je broj masovnih pucnjava smanjen dok je zabrana bila na snazi, te da je po njenom ukidanju, utrostručen.

Realna situacija je složenija. Podaci o djelotvornosti zabrane su pomiješani i postoji osjećaj da bi druge mjere, koje nisu toliko politički osjetljive, možda bile efikasnije, smatra Robert Spicer, profesor političkih nauka na Državnom univerzitetu Njujorka i autor knjige "Politika kontrole oružja".

Politički, zabrana je izazvala oštre reakcije, mada je konačni zakon bio kompromisna verzija početnog zakona, objašnjava Spicer.

Zajednica koja podržava oružje bila je bijesna", ističe Spicer.

U pojedinim krugovima, smatralo se da su demokrate zbog zabrane izgubile kontrolu nad Kongresom 1994. godine. Međutim, kasnije istraživanje pokazalo je da je poraz vjerovatno bio više povezan sa snažnim, dobro finansiranim konzervativnim kandidatima, te crtanjem granica izbornih okruga.

Međutim, nakon što je demokrata Al Gor - koji se zalagao za oštrije zakone za kontrolu oružja - 2000. godine izgubio na predsjedničkim izborima od republikanca Džordža Buša, demokrate su uglavno odustale od tog pitanja, sve do pucnjave u Sendi huku 2012. Čak i nakon toga, o tome se nije raspravljalo u predizbornoj kampanji do izbora za Kongres 2018. godine.

Aktivisti sada smatraju da postoji napredak.

Činjenica da su Amerikanci izabrali predsjednika koji je dugo čvrsti pristalica smjelijih zakona za kontrolu oružja - i nedavno ponovo izabrali većinu u Senatu koja to podržava - vam govori sve o tome koliko se politika u vezi sa tim pitanjem dramatično promijenila", kaže Džon Feinblat, predsjednik organizacije "Svi gradovi za bezbjednost od oružja".

25. novembar - Dan državnosti BiH. Čestitke i od američke vlade

Bosnian Statehood Day on Google doodle

U Bosni i Hercegovini se 25. novembra obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBiH) tokom Drugog svjetskog rata, 1943. godine u Mrkonjić Gradu.

Tada je, između ostalog, u rezoluciji izrečena poznata krilatica da BiH "nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska nego i srpska, i muslimanska i hrvatska".

U entitetu Federacija BiH je to neradni dan, a u entitetu Republika Srpska radni.

Čestitka BiH stigla je i od američkog državnog sekretara Antony Blinkena.

Antony Blinken, državni sekretar SAD
Antony Blinken, državni sekretar SAD

"U ime Sjedinjenih Američkih Država, građanima Bosne i Hercegovine želim iskrene čestitke povodom obilježavanja Dana državnosti.

Bosna i Hercegovina se nalazi u ključnom trenutku svoje povijesti. U tjednima i mjesecima koji su pred nama, čelnici Bosne i Hercegovine imaju priliku okončati politiku podjela i formirati stabilne i funkcionalne vlade koje su sposobne nastaviti s reformama koje su neophodne kako bi osigurale mjesto koje joj pripada u euroatlantskoj zajednici naroda. Sjedinjene Države nastavljaju snažno podržavati vaš suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter. Veselim se jačanju našeg partnerstva na području sigurnosti, energetske diverzifikacije i borbe protiv korupcije u mjesecima koji dolaze.

Danas je prilika da se okupimo kao država i krenemo putem pomirenja, partnerstva i napretka. Sjedinjene Države ostaju predane pomaganju u unaprjeđenju vaših ciljeva za sigurniju, mirniju i prosperitetniju budućnost za sve."

Uoči Dana državnosti, u sarajevskoj Vijećnici su dan ranije bošnjački i hrvatski članovi Predsjedništva Denis Bećirović i Željko Komšić, uz druge dužnosnike, organizovali svečani prijem na kojem nije prisustvovala članica Predsjedništva Željka Cvijanović, niti srpski predstavnici iz Republike Srpske.

Bosnia and Herzegovina--Reception on the occasion of BiH Statehood Day, Sarajevo, November 24, 2022.
Bosnia and Herzegovina--Reception on the occasion of BiH Statehood Day, Sarajevo, November 24, 2022.

"Pozivam vas da pokažemo ono što stoljećima pokazujemo, a to je da smo ponosna nacija Bosanaca i Hercegovaca, da smo prkosna i hrabra država s kojom se ne može tek tako igrati raznih političkih i geopolitičkih igara. Bez obzira na sve aktuelne dogovore i rješenja sa kojima se operiše, uvjeren sam da ova ponosna zemlja može ostvariti punu demokratiju i zaštititi pravo svakog svog građanina. Na to nas obavezuje višestoljetna istorija naše BiH i zato želimo poručiti – BiH nema cijenu i nije na prodaju!", izjavio je u obraćanju na prijemu Komšić, na kome su prisustvovali brojni domaći i međunarodni zvaničnici, uključujući i Ambasadu SAD u BiH.

Povodom Dana državnosti, čestitke novoizabranim članovima Predsjedništva BiH Željki Cvijanović, Željku Komšiću i Denisu Bećiroviću je 23. novembra uputio Joe Biden, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

Cvijanović, koja je članica Predsjedništva iz Republike Srpske, odbila je čestitku i saopštila da 25. novembar nije praznik u tom entitetu.

Biden je u pismu, u ime naroda SAD-a uputio članovima Predsjedništva BiH i građanima BiH uputio "najljepše želje povodom obilježavanja Dana državnosti".

"Sjedinjene Države snažno podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH. Pozivamo bh. lidere da ostave po strani razlike i rade na izgradnji bolje budućnosti za ljude koje predstavljaju – uključujući brzo formiranje vlasti na svim nivoima i donošenje reformi potrebnih da se osigura mjesto BiH u euroatlantskoj zajednici naroda", navodi se u pismu.

Biden navodi da se raduje jačanju prijateljstva između građana BiH i SAD-a i produbljivanju međusobne saradnje – uključujući sigurnost, diverzifikaciju energije i borbu protiv korupcije.BiH nema jedinstven zakon o praznicima na državnom nivou.

Na snazi su dva entitetska zakona, te zakon o praznicima u Brčko distriktu BiH, kao posebnoj teritorijalnoj jedinici, koji se međusobno razlikuju.

Samo Nova godina i Međunarodni praznik rada (1. maj) se, po tri važeća zakona, praznuju u cijeloj zemlji.

Zakon o praznicima Republika Srpska, pored ostalog, ne prepoznaje Dan državnosti BiH i vlasti tog entiteta ga ne obilježavaju 25. novembra.

Predstavnici vlasti u tom entitetu smatraju da BiH nije nastala 25. novembra 1943. godine, već 21. novembra 1995. godine, na dan parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma što je praznik u Republici Srpskoj.

Dan zahvalnosti u vrijeme inflacije: Porodice, banke hrane osjećaju udare

Frozen turkeys displayed at a supermarket ahead of the Thanksgiving holiday in Chicago, Illinois, Nov. 22, 2022.

Naglo rastuće cijene hrane zbog skokova inflacije zagrizle su ovogodišnju gozbu na Dan zahvalnosti, nacionalni praznik u Sjedinjenim Državama 24. novembra. Ljudi tradicionalno dijele veliki obrok i zahvaljuju na svojim blagoslovima.

Večera za Dan zahvalnosti često uključuje puretinu i dodatke, poput brusnica, slatkog krompira i pite od bundeve.

Istraživanje Američke federacije poljoprivrednih ureda pokazuje da su troškovi večere za Dan zahvalnosti porasli za 20% u odnosu na prošlu godinu. A sama cijena ćurke porasla je za 21%.

A woman and her son at Food for Others in Fairfax, Virginia, Nov. 16, 2022. The center, just outside Washington, is providing Thanksgiving provisions and a gift card to buy turkey or additional food items.
A woman and her son at Food for Others in Fairfax, Virginia, Nov. 16, 2022. The center, just outside Washington, is providing Thanksgiving provisions and a gift card to buy turkey or additional food items.

Neki ljudi kažu da planiraju smanjiti svoju veliku prazničnu gozbu.

"Ove godine neću imati toliko hrane. Ionako sam prije imala previše hrane", rekla je Cynthia Walsh, koja živi u Aleksandriji, Virginia, izvan Washingtona. "Ono što je važnije je da je moja porodica na okupu da cijenimo ono što imamo."

Za one kojima je potrebna, banke hrane diljem zemlje pružaju ruku. Ali s padom donacija i velikim priljevom klijenata, oni osjećaju nevolju.

Milioni ljudi traže pomoć od banaka hrane.

Među njima je i Marguerita Vicencio, koja je prije šest godina iz Čilea došla u SAD.

"Moj muž je upravo izgubio posao, a ovo je prvi put da sam došla u banku hrane po pomoć", rekla je dok je preuzimala zalihe u Food for Others u Fairfaxu, Virginia, predgrađu Washingtona.

Njezin 11-godišnji sin, Tomas Arancibia, rekao je da njegova obitelj spaja svoje čileanske korijene s američkom tradicijom Dana zahvalnosti.

"Proslavit ćemo uz puricu i hranu koju ovdje dobivamo s mojom braćom i sestrama i prijateljima naše obitelji", rekao je.

Annie Turner, izvršna direktorica Food for Others, rekla je za Glas Amerike da visoke cijene hrane predstavljaju izazov za neprofitne organizacije da podrže klijente.

Leo Delgado, warehouse manager at Food for Others in Fairfax, Virginia helps with packing food boxes for Thanksgiving, Nov. 16, 2022.
Leo Delgado, warehouse manager at Food for Others in Fairfax, Virginia helps with packing food boxes for Thanksgiving, Nov. 16, 2022.

"Ne samo da smo vidjeli povećanje troškova hrane, već i naši donatori daju manje novca, pa moramo sami kupovati više hrane", rekla je. "U međuvremenu, broj obitelji koje dolaze ovamo porastao je za 60% u odnosu na ovo doba prošle godine."

"Dolazi nam mnogo obitelji po hranu za Dan zahvalnosti, a mi dijelimo nadjeve, krompire i druge svježe proizvode", dodala je. "Umjesto da im damo ćurku, dajemo im poklon karticu za kupovinu hrane, tako da mogu dobiti ćurku ili drugu hranu koju bi radije."

Na Srednjem zapadu, organizacije za usluživanje hrane u gradovima poput Chicaga i St. Louisa također su preplavljene klijentima.

"Broj ljudi koji se obraćaju našim prehrambenim programima porastao je za 42% u usporedbi s prošlom godinom", rekao je Greg Trotter, direktor marketinga i komunikacija u Nourishing Hope, grupi za socijalne usluge u Chicagu. "Naše donacije nisu bile dovoljne da održimo korak s porastom broja ljudi kojima služimo, što uključuje puno više obitelji s djecom."

"Iako smo ove godine za ćurke morali platiti duplo više, trudimo se osigurati njih i drugu prazničnu hranu svakome ko uđe na vrata", rekao je.

U St. Louis Area Foodbank u Missouriju, organizacija održava svoj "Zajedno Dan zahvalnosti" već petu godinu.

The Food on the Move program by the St. Louis Area Foodbank, Feb. 28, 2022. The program brings supplies to people in different locations in the area, which includes churches and high schools.
The Food on the Move program by the St. Louis Area Foodbank, Feb. 28, 2022. The program brings supplies to people in different locations in the area, which includes churches and high schools.

"Distribuiramo obroke za Dan zahvalnosti za više od 4000 porodica, što je najviše što smo ikada planirali", rekla je za Glas Amerike Meredith Knopp, predsjednica i izvršna direktorica banke hrane. "Budući da ovo područje ima tako raznoliku populaciju, koja uključuje ljude iz Afganistana i veliku bosansku i azijsku populaciju, također osiguravamo hranu na koju su oni više navikli jer ne slave svi Dan zahvalnosti."

U Los Angelesu, drugom po veličini gradu u SAD-u, Los Angeles Regional Foodbank preko svojih partnerskih agencija dopire do 800.000 ljudi svakog mjeseca.

Michael Flood, izvršni direktor banke hrane, rekao je da je veliki problem "imamo problema s opskrbom da dobijemo dovoljno ćurki za Dan zahvalnosti".

"Osim ćurki, dovozimo i kamione kokoški za ljude tokom praznika", rekao je.

U St. Mary's Food Bank u Phoenixu, Arizona, broj ljudi koji dolaze i dalje vrtoglavo raste, rekao je Jerry Brown, direktor odnosa s javnošću.

These turkeys from St. Mary’s Food Bank in Phoenix, Arizona are being distributed in a rural area in northern Arizona, Nov. 16, 2022
These turkeys from St. Mary’s Food Bank in Phoenix, Arizona are being distributed in a rural area in northern Arizona, Nov. 16, 2022

"Imali smo duplo više ljudi nego u ovo doba prošle godine - 7000 ih je došlo na naše dvije glavne lokacije u jednoj sedmici, što nam se nikad prije nije dogodilo", rekao je Brown. Međutim, "donatori se smanjuju, tako da trošimo više novca na hranu i dajemo više hrane nego ikada prije."

Unatoč preprekama, Brown je rekao da je banka hrane odlučna pružiti porodicama dobar Dan zahvalnosti.

"Predviđamo da ćemo moći poslati kući 12.000 ljudi s kutijama hrane za Dan zahvalnosti", rekao je Brown. "Desetljećima smo ponosni na St. Mary's i da će posljednji automobil koji nas napusti prije Dana zahvalnosti imati ćurkuna stražnjem sjedalu."

Najviša nezaposlenost u SAD u zadnja 3 mjeseca

Defining a Recession Explainer

Broj Amerikanaca koji podnose nove zahtjeve za naknade za nezaposlene prošlog je tjedna porastao na tromjesečni maksimum usljed sve većeg otpuštanja u tehnološkom sektoru, ali to vjerojatno ne ukazuje na značajnu promjenu u uvjetima na tržištu rada, koji su i dalje zategnuti.

Ekonomisti su pozvali da se ne čita previše o porastu zahtjeva za tjednu naknadu za nezaposlene koje je u srijedu izvijestilo Ministarstvo rada, ističući da su podaci obično promjenjivi na početku blagdanske sezone jer se tvrtke privremeno zatvaraju ili usporavaju zapošljavanje. Tvrdnje su u skladu s razinama prije pandemije.

"Svakako je moguće da otpuštanja pomažu u povećanju podnesenih zahtjeva", rekao je Isfar Munir, ekonomist Citigroupa u New Yorku. "Iako bi se ovo moglo protumačiti kao dokaz omekšavanja tržišta rada, upozorili bismo na ovo. Sezona blagdana unosi veliku volatilnost u ove podatke. Možda će biti teško razdvojiti utjecaj sezonskih obrazaca u odnosu na otpuštanja do siječnja."

Početni zahtjevi za državnu naknadu za nezaposlene porasli su za 17.000 na sezonski prilagođenih 240.000 za tjedan koji je završio 19. studenog, što je najviša razina od sredine kolovoza. Ekonomisti koje je anketirao Reuters predviđali su 225.000 zahtjeva za posljednji tjedan.

Moody's Analytics procjenjuje razinu pokrića za zahtjeve na oko 270.000. Tržište rada ostalo je otporno usprkos najagresivnijem ciklusu povećanja kamatnih stopa Federalne rezerve od 1980-ih s ciljem obuzdavanja visoke inflacije prigušivanjem potražnje u gospodarstvu.

Ekonomisti kažu da su velike promjene zbog pandemije COVID-19 iskrivile faktore sezonske prilagodbe, model koji vlada koristi za uklanjanje sezonskih fluktuacija iz podataka.

Prema višem ekonomskom savjetniku Brean Capitala Conradu DeQuadrosu, sezonsko prilagođavanje neobrađenih podataka o potraživanjima s prosjekom faktora prilagodbe za 2005. i 2011., godine s kojima je kalendar usklađen s 2022., rezultiralo bi povećanjem potraživanja za samo 3000 prošlog tjedna.

"Bez obzira na to, podatke o potraživanjima trebalo bi pažljivo pratiti u nadolazećim tjednima kako bismo vidjeli je li ovaj porast potraživanja nešto drugo osim buke ili loše sezonske prilagodbe", rekao je DeQuadros.

Došlo je do povećanja broja otpuštanja u tehnološkom sektoru, a Twitter, Amazon i Meta, roditelj Facebooka, najavili su otpuštanje tisuća radnih mjesta ovog mjeseca. Tvrtke u sektorima osjetljivim na kamatne stope poput stanovanja i financija također šalju radnike kući.

Potaknuti su skokom od 5024 u Kaliforniji, stope vjerojatno odražavaju smanjenje radnih mjesta u tehnološkom sektoru. Također je došlo do velikog povećanja broja prijava u Georgiji, Illinoisu, Minnesoti, Iowi, New Yorku, Ohiju i Michiganu.

Ekonomisti, međutim, nisu očekivali da će otpuštanja u tehnološkom sektoru biti velika kočnica za tržište rada i cjelokupno gospodarstvo. Primijetili su da poduzeća izvan tehnološkog i stambenog sektora gomilaju radnike nakon poteškoća u pronalaženju radne snage nakon pandemije COVID-19.

To su potvrdili neki dužnosnici Feda u zapisniku sa sastanka središnje banke SAD-a o politici od 1. do 2. studenoga objavljenom u srijedu. Zapisnici su pokazali da su "ovi sudionici primijetili da je ovo razmatranje imalo ograničena otpuštanja čak i kad je šire gospodarstvo omekšalo ili da bi ovakvo ponašanje moglo ograničiti otpuštanja ako bi se ukupna ekonomska aktivnost dodatno smanjila."

Uz 1,9 radnih mjesta za svaku nezaposlenu osobu u rujnu, neki od radnika koji se otpuštaju mogli bi brzo pronaći novo zaposlenje.

Dionice na Wall Streetu trgovale su se u porastu. Dolar je pao u odnosu na košaricu valuta. Cijene američkih državnih obveznica su porasle.

VAN RECESIJE

Izvješće o zahtjevima također je pokazalo da se broj ljudi koji primaju beneficije nakon prvog tjedna pomoći povećao za 48.000 na 1,551 milijun u tjednu koji je završio 12. studenog.

Takozvani stalni zahtjevi, zamjena za zapošljavanje, pokrivali su razdoblje tijekom kojeg je vlada anketirala kućanstva za stopu nezaposlenosti u studenom. Stalne potražnje porasle su između razdoblja istraživanja u listopadu i studenom. Ekonomisti, međutim, predviđaju da će stopa nezaposlenosti ostati nepromijenjena na 3,7 posto.

Također je bilo znakova otpornosti u poslovnoj potrošnji na opremu, jednom od dva stupa potpore gospodarstvu. Zasebno izvješće Ministarstva trgovine pokazalo je da su narudžbe za neobrambena kapitalna dobra, isključujući zrakoplove, pomno praćenu zamjenu za poslovne planove potrošnje, porasle za 0,7% u listopadu. Ove takozvane osnovne narudžbe kapitalnih dobara smanjile su se za 0,8% u rujnu.

Isporuke osnovnih kapitalnih dobara skočile su 1,3% nakon pada od 0,1% u rujnu. Izvješće je pridonijelo snažnoj prodaji na malo prošlog mjeseca sugerirajući da se gospodarstvo nastavilo širiti, iako rizici od recesije iduće godine rastu jer se smatra da Fed-ovo povećanje kamata guši potražnju.

Anketa koju je proveo S&P Global u srijedu pokazala je da se njegov brzi američki kompozitni PMI indeks proizvodnje, koji prati proizvodni i uslužni sektor, dodatno smanjio u studenom, pri čemu su mjere novih narudžbi pale na najnižu razinu u 2-1/2 godine.

"Danas nema recesije, ali i dalje vjerujemo da će se ekonomski uvjeti pogoršati 2023.", rekao je Oren Klachkin, vodeći američki ekonomist u Oxford Economicsu u New Yorku. "Recesija će biti 'raznolikost' pada jer nema očiglednih neravnoteža u kućanstvima ili korporativnom sektoru."

Bilo je nekoliko vijesti o rijetkim dobrima na tržištu nekretnina, koje je pogođeno skokovito rastućim stopama hipoteka. Četvrto izvješće Ministarstva trgovine pokazalo je da je prodaja novih kuća, koja čini 12,5% prodaje kuća u SAD-u, porasla za 7,5% na sezonski prilagođenu godišnju stopu od 632.000 jedinica u listopadu.

Nacionalna udruga graditelja kuća prošlog je tjedna izvijestila o velikom porastu broja građevinara koji nude poticaje, uključujući sniženje cijena za prodaju kuća.

"Iako je potražnja pala u usporedbi s prošlom godinom, mnogi kupci čekaju ili prilagodbu cijena prema dolje ili pad hipotekarnih stopa", rekao je Orphe Divounguy, viši ekonomist u Zillowu u Seattleu.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG